Pääkirjoitus: Savon Voiman omistamat kunnat haluavat lyödä rahoiksi alueen vedellä - vesi on elämän eliksiiri ei rahakone

Kari Angeria

Kari Angeria

Kuntien omistama energiayhtiö Savon Voima pyrkii laajentumaan kuntien vesihuoltoon Pohjois-Savon alueella (Yle 26.11). Yhtiön tavoitteena on kasvattaa merkittävä vesiliiketoiminta energian rinnalle.

Savon Voima on ollut julkisuudessa usein esillä korkean sähkön siirtohinnan vuoksi. Savon Voiman siirtohinta oli vuonna 2019 Suomen kolmanneksi kallein ja ensi vuonna yhtiö on nostamassa jälleen taksojaan. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa muutos on noin 80 euroa vuodessa. Prosentuaalisesti korotus on 4,6 prosenttia.

Hinnankorotuksia yhtiö on perustellut maakaapeloinneilla. Huolimatta investoinneista yhtiö on ollut omistamilleen kunnille rahasampo. Sijoitetun pääoman tuotto oli vuonna 2018 ja 2019 10,4 prosenttia.

Nyt Savon Voima on ottanut veden suhteen konkreettisen askeleen ja tehnyt Leppävirran kunnan kanssa selvityksen vesi- ja energiatoimintojen yhtenäistämisestä. Seuraavaksi Savon Voima haluaisi tehdä selvityksen Kiuruvedellä.

Eduskunnassa on tällä hetkellä vireillä Vesi on meidän -kansalaisaloite vesihuollon yksityistämisen estämiseksi. Sen on allekirjoittanut 89 179 kansalaista. Maailmalla vesihuollon yksityistämisestä on lähes yksinomaan huonoja kokemuksia. Muualla on jo vuosia otettu vesihuoltoa takaisin julkisille toimijoille.

Vesibisneksessä rahan tekeminen on yhtä helppoa kuin energian siirrossa. Kilpailijoita ei ole.

Vesi on elämän eliksiiri ei rahakone.

Savon Voiman omistamat kunnat haluvat lyödä rahoiksi alueen vedellä ja paikata näin kuntien alijäämiä. Samalla voidaan avata vaarallinen tie Suomessa kohti laajempaa vesihuollon yksityistämistä. Tätä Pandoran lipasta ei tule avata.

Politiikkojen ja kansalaisten tulee vastustaa vesihuollon yksityistämistä viimeisen saakka.

Vesi on elämän eliksiiri ei rahakone.

kari.angeria@iisalmensanomat.fi

Kommentoi