Pääkirjoitus: Hallitus sai aikaan joukkopaon turpeesta – nyt haketta tuodaan ulkomailta

Kari Angeria

Kari Angeria

Energialaitokset ovat joutuneet varautumaan ennakoitua nopeammin turpeen poltosta luopumiseen, sillä turvetuotanto on lähes pysähtynyt Suomessa. Nopeasti muuttunut tilanne on johtanut siihen, että osa energialaitoksista on turvautunut ulkomaiseen hakkeeseen, kun kotimaisen energiapuun riittävyydestä ei ole takeita (MTV Uutiset 22.11.).

Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Hannu Salo kuvaa tilannetta haastattelussa joukkopaoksi.

Taustalla on mm. hallituksen päätös lähes kaksinkertaistaa turpeen vero nykytasolta vuoden 2021 alusta alkaen. Hallituksen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tätä taustaa vasten täytyy tarkastella myös turpeen verotuksen nostamista.

Pitkällä tähtäimellä turpeen käytön vähentäminen voi olla viisasta politiikkaa myös luonnon monimuotoisuuden kannalta. Nyt hallitus on kuitenkin toiminut hätäisesti ja tavalla, jonka vaikutus ilmastoon on päinvastainen. Ulkomaisen hakkeen tuominen ei ole viisasta ilmaston saati Suomen omavaraisuuden kannalta.

Hallituksen päätös kielii ymmärtämättömyydestä yritysmaailman lainalaisuuksia kohtaan. Jos mille tahansa markkinoille aiheutetaan liikaa epävarmuutta, yritykset pyrkivät poistumaan markkinoilta mahdollisimman nopeasti, jotta tappiot voidaan minimoida. Näemme parasta aikaa, millaisia seurauksia syntyy, kun ideologia tuodaan talouden kentälle pikavauhdilla ja luodaan epävarma markkinatilanne.

Sitran viime kesäkuussa julkaiseman turveraportin mukaan turpeen käytöstä luopumiseen tulee olla ennakoitavaa, suunnitelmallista ja läpinäkyvää, jotta turvetuottajat voivat sopeutua.

Tämä ei nyt toteudu lähimainkaan.

Yritykset pyrkivät poistumaan markkinoilta.

Kommentoi