Pääkirjoitus: Järki voitti konsultit, mutta vain kyynärän mitalla

Kiuruveden Kalliokylän koulu. Anni Nieminen
Kari Angeria

Kari Angeria

Kiuruveden kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että yhtään neljästä maaseutukoulusta ei lakkauteta. Päätös on voitto kouluaktiivien lisäksi koko Kiuruvedelle. Demokratian kannalta olisi toivottavaa, että koulupäätöstä ei avata heti, kun ensivuoden kuntavaalit on käyty. Lakkautuspäätösten perumisessa saattoi lopulta vaikuttaa osaltaan myös kuntavaalien läheisyys.

Koulujen lakkauttamisessa meni moni asia väärässä järjestyksessä. Huonosti valmisteltu lakkautuspäätös, joka perustui konsulttiyhtiö Perlaconin hatariin laskelmiin, tuotiin nopeassa aikataulussa päätettäväksi. Avoimessa valmistelussa kuntalaisia olisi kuultu etukäteen ja laskelmat olisi tehty ajan kanssa. Onneksi tormakka kansalaisvaikuttaminen ja mediahuomio sai kuntapäättäjät ottamaan lisäaikaa.

Kiuruveden tapaus osoitti, kuinka ulkopuolisten konsulttien laskelmiin ei kannata juuri luottaa. Virkavastuulla olevien virkamiesten ja kansalaisten luottamuksen varassa toimivien poliitikkojen on kyettävä tekemään laskelmat itse, ja myös ymmärtämään ne. Vanha viisaus sanoo, että konsultilta saa sitä, mitä tilaa. Siltä hieman vaikutti Kiuruvedenkin tapauksessa.

Kun vaalit ovat ensivuonna ohi, olisi syytä käydä avoin ja kansalaisia kuuleva keskustelu siitä, mistä säästöjä jatkossa otetaan. Tämä kannattaa tehdä ajan kanssa ja tarkasti laskien.

Koulujen säilyttäminen oli maaseutupitäjä Kiuruvedelle imagovoitto. Se tarjoaa myös rakennuspintaa tulevaisuutta kohti. Nyt maaseutupitäjässä kannattaa omalta osaltaan huolehtia siitä, että lapsia riittää jatkossakin kouluihin.

Toivottavasti niin Kalliokylän, Lahnajoen, Luupuveden kuin Rytkynkin ympäristössä kirmaa muutaman vuoden päästä uusia iloisia kiuruvetisiä!

kari.angeria@iisalmensanomat.fi

Kommentoi