Jyri Paretskoin Vapaa sana: Oletko sinäkin fanaatikko? – Ongelman alkujuurille pääsisi helpoimmin katsahtamalla edes hitusen itsekriittisesti peiliin

Jyri Paretskoi

Jyri Paretskoi

Ainakin viimeisimmät viisi vuotta ovat olleet Suomessa kasvavan vastakkainasetteluun aikaa. Ihmisiä jaetaan varsin mielivaltaisesti hyviin ja pahoihin, kannatettaviin ja vastustettaviin. Vaikka vallitseva tilanne ei ole kenenkään kannalta hyvä, emme pyri lopettamaan hölmöilyä vaan etsimme syyllisiä vääristä paikoista. Useimmiten kun ongelman alkujuurille pääsisi helpoimmin katsahtamalla edes hitusen itsekriittisesti peiliin.

Etenkin poliittinen suuntautuminen, todellinen tai kuviteltu, vaikuttaa nykyään jakavan ihmisiä hyvin jyrkästi. Jos kannattaa jotain puoluetta, ajatellaan, että automaattisesti pitää sen vuoksi vastustaa tiettyjä muita puolueita. Jos olisimme itsellemme ja muille täysin rehellisiä, voisimme myöntää, että ihan kaikki puolueet pyrkivät saamaan aikaiseksi mahdollisimman hyvät olot meille kaikille. Se ei tietenkään tarkoita, että kaikkien pitäisi olla kaikesta samaa mieltä. Jos haluaa mieluummin rakentaa kuin hajottaa, olisi kuitenkin tervettä pysähtyä hetkeksi miettimään asioita, joista on toisen kanssa samaa mieltä. Sen jälkeen voisi olla helpompaa keskustella myös niistä asioista, joista on eri mieltä.

Ennakkoluuloja ja vastakkainasettelua on helppo pitää yllä, kun tekee yleistyksiä, joista sitten pitää kiinni kynsin hampain. Kaikki eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Kaikki kristillisdemokraatit eivät toivo homojen palavan helvetin tulessa. Kaikki demarit eivät ole kevytkommunisteja, joilla on aina vähintään toinen käsi jonkun toisen taskussa. Kaikki perussuomalaiset eivät ole rasisteja. Kaikki vihreät eivät pidä kehä kolmosen ulkopuolella asuvia ihmisiä sukurutsaisina juntteina. Kaikki vasemmistoliittolaiset eivät ihaile Stalinin kansanmurhia. Kaikki kokoomuslaiset eivät pidä työttömiä laiskoina vetelyksinä. Kaikki keskustalaiset eivät aja traktorilla. Kaikki ärkoopeeläiset eivät kannata poikalasten sukuelinten silpomista. Kaikki Liike Nytin kannattajat eivät omista omaa jäähallia.

Väitän, että jokainen ihminen kykenee löytämään jokaisen puolueen edustajien lausunnoista jotain, mistä on näiden kanssa samaa mieltä. Moni ei kuitenkaan ole valmis tätä asiaa myöntämään, ja se on oikeastaan ymmärrettävää. Varsinkin jos pitäisi julkisesti myöntää olevansa samaa mieltä kuin joku, jonka edustama puolue ei sovi oman kuplan ja viiteryhmän edustamiin näkemyksiin, saattaa joutua yllättävienkin hyökkäysten kohteeksi. Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että nämä kritisoijat, jotka eivät pysty erottamaan asioita ihmisistä ja puolueista, ovat todennäköisesti itse fanaatikkoja. Fanaatikkojen mielipiteistä ei kannata välittää, vaan ne voi ja pitääkin jättää omaan arvoonsa. Jos kaikki tekisivät näin, päästäisiin ehkä takaisin asiapolitiikkaan identiteettipolitiikan sijaan.

Haastan jokaisen ottamaan selvää siitä, onko itse fanaatikko vai kykeneväinen tarkastelemaan asioita asioina. Pahimmat fanaatikot eivät edes yritä, koska he ”tietävät”, etteivät voi olla joidenkin kanssa samaa mieltä mistään. Se kertoo paljon.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan haaste menee näin: ota selvää eri puolueiden edustajien näkemyksistä ja pyri löytämään asioita, joista olette samaa mieltä. Rohkeimmat jakakoot löytämänsä kohdat julkisesti muille. Uskon, että lopputuloksena voisi parhaimmillaan olla vähän nykyistä vähemmän mustavalkoinen maailma.

Kirjoittaja on iisalmelainen kirjailija.

Kaikki Liike Nytin kannattajat eivät omista omaa jäähallia.

Kommentoi