Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Viimeisenä vetoomuksena Kiuruveden kaupungin valtuustolle – kyläkoulujen lakkautusbuumin säästövaikutukset ovat olleet mitättömät

Tähän astisen kyläkoulukeskustelun, informatiivisen aineiston ja tehtyjen selvitysten valossa pyydän: annetaan vettä virrata Kiurujoessa niin, että meillä on perusteltu ja aukoton tietoperusta nuijia pöytään päätös, jota voidaan tarkastella vielä kevättulvien aikaankin. Hyppysissämme on ristiriitainen ja repaleinen käsikirjoitus, jossa on liiaksi tulkinnan varaa. Kuka, mitä, missä ja milloin? Kuka maksaa, mitä maksaa ja mikä on hinta sille, jota ei voida euroissa mitata.

Suomessa vallinneen kyläkoulujen lakkautusbuumin säästövaikutukset ovat olleet mitättömät. Perusopetuksen menot ovat olleet noususuuntaisia, vaikka on tavoiteltu suurten yksiköiden ja keskittämisen myötä säästöjä. Niitä ei ole toivotunlaisesti saatu. Kylien yhteistyöryhmän luoma Varjobudjetti ja sen täsmennykset osoittavat, ettei Kiuruvesi tule olemaan tässä suhteessa poikkeus.

Tässä kansallisessa ja maailmanlaajuisessa tilanteessa meillä on menossa murrosvaihe. Keskeneräinen sote-uudistus ja pandemia kaksi oleellista mainitakseni. Voisimmeko Kiuruvedellä edes osin pelastua sote-uudistuksen ja laskevien sote menojen myötä? Onko kaikki kivet käännetty säästötalkoita silmällä pitäen? Kuinka iskemme markkinoinnissa etätyötä tekevien ja maallemuutosta haikailevien kaupunkilaisten unelmakarttaan? Kaikki palaset menestykseen ja uuteen kukoistukseen ovat käsissämme, jos ne osattaisiin tarjoilla sievässä kääreessä helposti saavutettaviksi.

Maaseutu elää ja hengittää poikkeusaikoinakin. Täällä tuotetaan maailman puhtainta ruokaa ihmisten lautasille. Ollaan ylpeitä juurista ja omien käsien jäljistä. Pitkän sekä pimeän talven jälkeen kevätaurinko nostaa lämpöisestä maasta uudet, vehreät ja valoa kohti kasvavat oraat. Näin kasvatamme lapsemmekin – Arvostamaan mennyttä ja uskomaan tulevaan. Luomaan ratkaisuja katovuosista selviytymiseen yhdessä tekemällä.

Tämä olkoon ohjenuorana maalaiskaupungillemmekin.

Kyläkoulujen puolesta

Akselin, Jalmarin ja Annikin äiti. Maanviljelijän vaimo. Yrittäjä. Ja Kiuruvesi-fani.

Onko kaikki kivet käännetty säästötalkoita silmällä pitäen?