Mielipide: "Elävä teos Einari Vidgrénistä" – Olen tullut tutuksi 1960-luvusta lähtien Einariin ja hänen perheeseensä", kertoo Lauri Hemmi

Lauri Hemmi ehti jo lukea vastailmestyneen elämäkerran Einari Vidgréni stä.

Kolmatta kertaa peräkkäin Suomen maineikkamman yrityksen, Ponsse Oyj:n 50 vuotta sitten perustaneesta Einari Vidgrénin elämästä on juuri julkaistu teos. Einari-nimisen kirjan on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen, joka on julkaissut elämäkertoja monista tunnetuista taiteilijoistamme.

Kirjassa kerrotaan Einarin elämä hyvin perusteellisesti ja tapahtumarikkaasti mitään peittelemättä. Metsätyömiehestä koneyrittäjäksi ja metsäkoneenrakentajaksi ryhtynyt Einari tuli elämänsä ajan toimeen Ylä-Savon murteella, ja se tulee hyvin esille kirjassa.

Olen puolisoni suvun ja Lapin uittojen tutkijana tullut tutuksi 1960-luvusta lähtien Einariin ja hänen perheeseensä. Hänen traktorinsa alkoivat 1973 purkaa uittoruuhkia Kitisenjoella ja sittemmin myös Iijoella. Ne onnistuivat niin hyvin, että hänen suunnittelemansa koneet saivat sittemmin töitä myös Lapin metsissä, joissa käytettiin pääasiassa Valmetin tekemiä traktoreita. Näin Lappi ja taidemaalari Reidar Särestöniemikin tulivat hänelle tutuiksi ja elämässään läheiseksi.

Olen Vieremällä kesä- ja talviaikaani viettävänä sotaveteraanina saanut seurata Einarin elämää ja myös hänen elämänsä vaikeita aikoja. Ne ovat tulleet kirjassa esille tarkasti, joten Ponsse Oyj:n Juha Vidgrénin toimesta aikaansaatu elämäkertaromaani Einari Vidgrénistä ja maailman menstykseen yltäneestä suomalaisesta metsäkoneyhtiöstä on arvokas ja tunteikas luettava.

Lauri Hemmi

Keskustelu