Pääkirjoitus: Pääkirjoitus: Journalistin ohjeisiin sitoutunut tiedotusväline ei jaa Vastaamon tietomurron uhrien luottamuksellisia tietoja

Savon Sanomat 20111008 sivu 1: Savon Sanomat 20111008 sivu 5: urkinta kielletty Työnantaja saa tutkia työntekijän sähköposteja tämän luvalla. Tietosuojavaltuutetun mukaan sähköpostien urkintaan on kiinnostusta. Tomi Glad
Kari Angeria

Kari Angeria

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto osoittaa, kuinka haavoittuvassa yhteiskunnassa elämme.

Tuntematon kiristäjä on varastanut Vastaamon asiakkaiden henkilökohtaisia tietoja ja potilaskertomuksia ja julkaissut niitä internetin salatussa tor-verkossa. Kiristäjä on vaatinut Vastaamolta ja sen asiakkailta lunnaita ja uhannut julkaista lisää tietoja, jos vaatimuksiin ei suostuta. Tilanne on todella murheellinen apua hakeneille ihmisille, jotka nyt joutuvat vielä kiristyksen kohteeksi.

Digi- ja väestötietoviraston johtavan erityisasiantuntijan Kimmo Rouskun mukaan suuronnettomuuksiin on varauduttu Suomessa heikommin kuin esimerkiksi luonnonilmiöihin (Yle 26.10). Rouskun mukaan jokaisen yrityksen tulisi nyt tarkistaa tietoturvansa.

Ylen aamussa vieraillut Rousku arvioi, että jos Psykoterapiakeskus Vastaamon tiedot olisivat olleet paremmin salattuja, tiedon hyödyntäminen rikollisiin tarkoituksiin olisi ollut hankalampaa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan yrityksen tietoverkon salasana ja käyttäjänimi olisi ollut oletusarvossa "Root" ja "Root". Vastaamo ei ole vahvistanut näitä tietoja. Jos tieto pitää paikkaansa, se osoittaa täydellistä piittaamattomuutta tietoturvasta.

Tapaus on johtanut siihen, että monet ihmiset ovat julkisesti ilmoittaneet, että eivät aio lukea vuodettuja tietoja. Tämä osoittaa, että yhteisö on vahvasti uhrien puolella. Tietomurron uhrien ei pidä myöskään pelätä, että journalistin ohjeisiin sitoutunut vastuullinen media alkaisi levittää tietoja. Se olisi alan eettisten ohjeiden vastaista ja laitonta.

Muokattu 26.10.2020 klo 13.46. Jutun loppua muutettu.

Jokaisen yrityksen tulisi nyt tarkistaa tietoturvansa.

Keskustelu