Mielipide | Sudet syöneet yhä useamman koiran

Jalo, Pontus, Pirre ja moni muu koira on tänä syksynä kuollut susien raatelemana. Vielä useampi on onnekseen selvinnyt petojen hampaista, osa pienemmillä, osa isommilla haavoilla.

Suomessa on noin 30 susilaumaa. Laumojen määrä kasvoi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna noin 25 prosentilla. Lisäksi on arviolta 20 susiparia ja susien yhteismäärä on hiukan alle 250 yksilöä. Vuosi 2019 oli susille hyvä pentuvuosi ja ensi vuonna nuo pennut ovat sukukypsiä. Todennäköistä on, että susikanta kasvaa silloin taas reilummin.

Susikannan kasvaessa, niiden esiintymisalue maassamme on laajentunut. Susihavaintoja alkaa olla yleisesti jo rannikkoa myöten. Yleensä sudet etsivät elinpiirikseen rauhallista aluetta, mutta nykyään niiden reviirit ulottuvat usein asutulle alueelle, havaintoja on ollut keskellä kaupunkiasutustakin.

Tänä syksynä metsästyskauden alkamisen myötä aiempaa useammat koirat ovat päätyneet susien suuhun. Vaikka susien luonnollista ravintoa on ollut runsaasti tarjolla noilla alueilla. Tietysti asiaa voi spekuloida ja kysyä, miksi koirat on viety metsään. Metsästys on maassamme perinteinen harrastus ja susien uudet reviirit voivat olla yllätyksiä metsästäjällekin.

Mikä takaa, ettei koiria tappavat sudet käy ihmisen kimppuun? Ulkomailla ihmisiin kohdistuneita hyökkäyksiä on raportoitu useita viime vuosina. Suomessa susi tappoi ihmisen viimeksi 1800-luvulla. Maaseudulla lapsien koulumatkat voivat kulkea pitkienkin metsätaipaleiden läpi. Mikäli susi syö ihmiseltä tuoksuvan koiran ja liikkuu kaupunkialueilla, ei siitä ole pitkä matka ajatuksen tasolla lapsen kimppuun hyökkäämiseen.

Suomen laki turvaa laillisen hirvenmetsästyksen ja hirvikannan pitämisen liikenneturvallisuuden vuoksi pienenä. Jos tiheä ja aggressiivinen susikanta lopettaa hirvestyksen, kuka kantaa vastuu hirvivahingoista ja liikenneonnettomuuksien lisääntymisestä?

Ihmistä pelkäävä susi kuuluu Suomen luontoon.

Minä en missään nimessä vihaa susia. Ihmistä pelkäävä susi kuuluu Suomen luontoon. Sen sijaan ihmistä pelkäämätön susi on vaarallinen.

Kaupunginvaltuutettu, SDP Iisalmi