Mielipide: Veikkauksen monopoli on syytä säilyttää

Rahapelejä on helpompi valvoa, kun Veikkauksella on monopoli. Petra Husu

Martti Vastamäki

Diplomi-insinööri Kari Rajainmäki, vuosi sitten perustamansa Suomen urheiluvedonlyöjät ry:n puheenjohtaja, on vaatinut Veikkauksen monopolin lopettamista ja siirtymistä rahapelaamisessa lisenssijärjestelmään. Rajainmäki perusteli kantaansa muun muassa Veikkauksen tuottojen vähenemisellä viimeisten kahden vuoden aikana ja sillä, että suunniteltu rahapelaajien maksuliikenteen estäminen ulkomaille on tuomittu epäonnistumaan. Hän arvioi myös, että lisenssijärjestelmä jotenkin auttaisi peliongelmaisia?

Suomi on siinä poikkeuksellisessa asemassa lähes ainoana maana Euroopassa ja koko maailmassakin, että meillä kansan valitsemalla eduskunnalla on vielä mahdollisuuksia puuttua tehokkaasti kahteen tärkeään kansalaisten hyvinvointiin liittyvään asiaan eli alkoholin kulutukseen ja rahapelaamiseen, Alkon ja Veikkauksen monopolien turvin. Tämä järjestely on vaatinut vastuullisuutta. Alko on hoitanut asiansa vastuullisuuden suhteen kiitettävästi, mutta Veikkausta on syytetty ja varmasti osin aiheellisesti liallisesta pelien mainostamisesta ja esille tuomisesta muun muassa marketeissa ja huoltoasemilla. Niinpä rahapelaaminen on muodostunut isoksi ongelmaksi. Uusi Veikkaus on kuitenkin nyt pyrkinyt määrätietoisesti edistämään vastuullista rahapelaamista. Ensimmäisenä toteutettiin internettiin kansainvälisestikin tarkasteltuna edistynyt pelaamisen hallinnan kokonaisuus. Seuraavaksi päätettiin toteuttaa pakollinen tunnistautuminen peliautomaatteihin, josta Veikkaus teki ehdotukset jo 2017 loppuvuodesta. Nyt asia on edennyt toteutukseen. Samoin peliautomaattien määrää ollaan supistamassa merkittävästi.

Ruotsi siirtyi lisenssijärjestelmään viime vuonna, joten kokemuksia sieltä ei vielä merkittävästi ole. Suomessa lisenssijärjestelmä merkitsisi ainakin todennäköisesti rahapelien mainonnan voimakasta kasvua. Ruotsissa rahapelimainontaan viime vuonna käytetty rahamäärä suhteessa Suomeen oli moninkertainen. Myös kymmeniä uusia rahapeliyhtiöitä tulisi lisenssin turvin tarjoamaan pelejään suomalaisille.

Veikkauksen monopolin säilyttämistä puoltavat merkittävät tosiseikat. Yksinoikeusjärjestelmässä yhden rahapeliyhtiön valvonta ja sääntely on helpompaa kuin kymmenien lisenssinhaltijoiden. Veikkauksen uusien vastuullisuustyökalujen myötä kaikki rahapelaaminen on tulevaisuudessa tunnistautunutta ja tunnistautumisen avulla käytössä on tehokkaita välineitä pelaamisen pitämiseksi hallinnassa. Rahapelaajien maksuliikenteen estämisellä voidaan saada entistä suurempi osa pelaamisesta kotimaisen, luvallisen ja säädellyn tarjonnan piiriin.

Yksi ongelma Veikkaukseen liittyen meillä Suomessa on. Valtaosa maamme kansalaisjärjestöistä saa välttämättömän toimintatukensa vapaaehtoistyönsä ylläpitämiseksi juuri Veikkauksen voittovaroista. Tämä järjestely on pitkän päälle heikosti perusteltu ja kestämätön, mikäli vapaaehtoistyötä tekevien järjestöjen rahoitus tulee pelaajilta, joilla ei ole varaa pelata. Siksikin on tärkeää että uusilla vastuullisuustoimenpiteillä voidaan parantaa myös tuottojen eettisyyttä.

Veikkauksen monopoli säilytettäköön!

professori, puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry, Suomen vanhin, nyt 167-vuotias kansalaisjärjestö, jonka agendalla nykyisin on myös rahapelaaminen ja sen aiheuttamat ongelmat

Kommentoi