Mielipide: Toteutuuko koronavirustestaus alueellamme matalalla kynnyksellä? – Terveyskeskuksen omissa ohjeissa vaaditaan korkeaa kuumetta ja kurkkukipua

Pääseekö koronatestiin vasta, kun on kovia oireita, kuten korkea kuume? Tuija Pauhu

Valtakunnallisella tasolla on ollut paljon puhetta siitä, että koronavirustesteihin tulisi hakeutua matalalla kynnyksellä ja käsittääkseni koronaviruksen leviämisen estämiseen tähtäävä strategia perustuu keskeiseltä osin aktiiviseen testaamiseen. Keskustelussa on ollut esillä se, että sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviä tulisi testata herkästi. Työskentelen terveydenhuollossa ja teen suoraa potilastyötä.

Otin yhteyttä maanantaiaamuna 5.10. Ylä-Savon soten terveyskeskukseen lievien flunssaoireiden vuoksi. Olin aiemmin tehnyt THL:n omaolo-kyselyn, jossa vastaukseksi tuli: ”sinulla on lieviä oireita, joiden vuoksi koronavirusnäytteen ottaminen on aiheellista”. Keskustelin myös esimieheni kanssa tilanteesta, joka toivoi näytteen ottamista ennen työhön palaamista. Terveyskeskuksen puhelinpalvelun kautta tilannettani ja näytteen ottamisen tarvetta arvioi sairaanhoitaja. Olin hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että oireet voivat liittyä syysflunssaan. Ihmetystä kuitenkin aiheutti sairaanhoitajan asenne ja hänen viestinsä siitä, että lievien oireiden perusteella ei tulisi ottaa näytettä. Hän puhui ärtyneen oloisesti siitä, että oireeni eivät ole koronaviruksen oireita ja muutamaan otteeseen viittasi terveyskeskuksen omiin ohjeisiin, että pitää olla kovia oireita ennen kuin näyte otetaan, muun muassa korkeaa kuumetta ja kurkkukipua. Hän päivitteli myös sitä, kuinka kalliiksi koronavirusnäytteiden ottaminen yhteiskunnalle tulee, mikä mielestäni oli epäasiallista. Kun kysyin näytteen ottamisesta, hän kysyi tylysti: ”no, oletko sinä ollut yhteydessä näihin Iisalmen kolmeen koronapotilaaseen?”. Muulla tavoin hän ei arvioinut altistumisen mahdollisuuksia, vaikka myös muissa yhteyksissä koronaviruksen voi saada kuin olemalla tekemisissä iisalmelaisten sairastuneiden kanssa. Lopulta sairaanhoitaja töksäytti: ”no, haluatko sinä sinne testiin?”. Vaikka päätös ei pitäisi olla minun, olen lopulta tyytyväinen testiin pääsemisestä. Haluan varmistua siitä, että en levitä itse eteenpäin koronavirusta potilaille, jotka käyvät vastaanotoillani.

Yhteydenoton perusteella jää ihmetyttämään se, onko Ylä-Savon sotessa todella THL:n linjaa tiukemmat ohjeet koronavirusnäytteen ottamiseksi. Haluammeko ottaa yhtään ylimääräistä riskiä siitä, että koronavirus lähtisi leviämään omien terveyspalvelujemme kautta, jos suoraa potilastyötä tekeviä ihmisiä ei testattaisi lievienkin oireiden perustella? Syyllistävältä ja moralisoivalta tuntuvaa ohjausta tuskin kukaan kaipaa.

Lopuksi haluan kuitenkin kiittää hoitohenkilökuntaa kokonaisuudessaan. Pääasiassa hoitotyötä tehdään suurella sydämellä ja ammattitaidolla.

Huolestunut sotelainen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kommentoi