Mielipide: Olisiko nyt aika saada nimettyjen paikkojen joukkoon myös suurnainen? – Mansikkaniemelle koulu Alli Nissisen mukaan

Amélie Lundahlin maalaus noin vuodelta 1900 iisalmelaissyntyisestä Alli Nissisestä, joka valittiin kansanedustajaksi vuonna 1907 ja suomensi muun muassa saksalaisen leikkilaulun Jänis istui maassa sanat. Innimari Hyvärinen
Senni Martikainen

Senni Martikainen

Tänään liputetaan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Sillanpää oli tienraivaaja ja aktiivinen kansalaisvaikuttaja, joka puolusti heikoimmassa asemassa olevia ryhmiä. Sillanpää oli myös yksi maailmanhistorian ensimmäisistä naispuolisista kansanedustajista, jotka valittiin eduskuntaan vuonna 1907.

Sillanpään tavoin ensimmäisiä naispuolisia kansanedustajia oli nuorsuomalaisen puolueen Alli Nissinen (1866–1926), joka syntyi Iisalmessa.

Nissisen perhe asui pitkään Koljonvirran alueella, jonne myös Alli päätyi emännöimään tilaa. Valmistuttuaan Alli Nissinen toimi opettajana Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa. Nissinen edusti koulumaailman uusia aatteita, esimerkiksi käsitöiden ja veiston sisällyttämistä opetukseen teorian rinnalle.

Nissinen oli todellinen monitaituri, sillä opettamisen ja poliittisen uransa lisäksi hän käänsi kirjallisuutta ja kirjoitti lyriikkaa, muun muassa monelle tutut laulut Jänis istui maassa ja Piiri pieni pyörii. Tomerana tekijänaisena hän oli myös perustamassa naisasioita edistävää Naisasialiitto Unionia ja Marttaliittoa.

Alli Nissinen edusti kansanedustajana Kuopion läänin läntistä vaalipiiriä. Hän vaati yhdessä muiden naisedustajien kanssa oikeuksia avioliiton ulkopuolella syntyneille lapsille, naisten avioitumisiän nostamista kahdeksaantoista ja aviovaimolle oikeutta hallita omaisuuttaan. Nissinen testamenttasi laajan taidekokoelmansa Iisalmen kaupungille. Hän oli edistämässä Iisalmen lyseon, silloisen Iisalmen suomalaisen yhteiskoulun, siirtämistä valtion haltuun. Kulttuurikeskuksella on omistettu Alli Nissiselle pieni kokoushuone Allin kammari. Lisäksi hänen entisen kotipaikkansa kohdalla Koljonvirralla on muistolaatta. Arvostus kotiseutuun säilyi vuosien vieriessä.

Olemme nimenneet kouluja ja konserttisaleja paikallisten suurmiesten nimien mukaan. Olisiko nyt aika saada nimettyjen paikkojen joukkoon myös suurnainen? Alli Nissisen koulu sopisi loistavasti Mansikkaniemen alueelle, lähes entisen kotitilan viereen. Koulutuksen edelläkävijän ja opettaja Alli Nissisen nimeä kantava koulu lisäisi myös tietoutta Nissisen merkityksestä alueellisena ja valtakunnallisena vaikuttajana – ollaanhan Mansikkaniemen ja Koljonvirran alueen historiaa vahvistamassa joka tapauksessa kouluhankkeessa.

Alli Nissinen edusti monella tavalla arvoja, joita koulutuksessakin painotetaan tänä päivänä: ennakkoluulottomuutta ja vastuunkykyiseksi yhteiskunnan jäseneksi kasvamista. Historiallisena mahtinaisena Nissinen ansaitsisi kotikaupunkiinsa hänen mukaansa nimetyn koulun.

kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Keskustelu