Mielipide: Samasta perheestä voi peruskouluikäiset olla opiskelemassa kuudessa eri koulussa!

Koulukyytien tarve ei ole maaseudulla vähentynyt. Katja Juurikko

Anni Lyyra

Ihan huvittaa keskustelu siitä, miten yläsavolaiset kunnatkin kuolevat pian kokonaan ja koulut kannattaa sulkea jo etukäteen, kun tänne ei kuitenkaan muuta ketään. Saatikka olemassa olevat porukat viihdy tai vielä että syntyvyyden kautta asukasluku kasvaisi. Tämä lienee se perinteinen onko lasi puoliksi tyhjä vai täysi –ajatusmaailma.

Hypätkäähän joku aamu taksi 4:n kyytiin Iisalmen Viitaan alueelle, josta koulu laitettiin kiinni vuonna 2006. Tuon vuoden jälkeen on perhe toisensa perään muuttanut kylälle, rakennellut talojaan ja perustanut yrityksiään. Vuosi vuodelta taksin koko on aamuisin muuttunut aina vaan isommaksi ja isommaksi ja lapsia riittää taksin lisäksi Hernejärventietä kulkevaan linja-autoonkin – tarinan kertoman mukaan yhden pysäkin 17 lasta pitäisi kyllä käydä ihan itsekin laskemassa joskus aamuajelulla! Iltapäivisin takaisin tulee lähes joka päivä kolme taksikyytiä ja yksi linja-auto.

Poliittiseen päätöksentekoon ajatuksena vaan, etteivät ihmiset toimi ja elä aina samojen arvojen pohjalla – myöskään päätöksentekijöiden kanssa. Signaali muun muassa koulujen tärkeydestä kertoo enemmän koko kaupungin positiivisesta asenteesta tulevaan elämään, uskoa omaan kaupunkiinsa ja tekemiseensä ja sitä kautta tukea myös kaupungin taloudelliselle pärjäämiselle. Täältä maaseudulta nykyään kaupunkikouluun lähteviä voisi myös jututtaa, miten arki sujuu lapsiperheillä kaupungissa olevan koulun kanssa. Mitä käytännön ongelmia asiasta tulee?

Meilläkin hoksattiin tänä syksynä, mitä Iisalmen hieno ihmeistä kertova slogan tarkoittaa: ei ihan joka kaupungissa onnistu sekään, että samasta perheestä voi peruskouluikäiset olla opiskelemassa kuudessa eri koulussa! Näin meillä: Lumilinnan eskari, Pitkälahdenkatu 1. lk, Kangaslampi 2. lk, Lyseo 4. lk, Edvin Laine 5. lk ja Juhani Aho 7. lk. Kilpijärven koulun rakennusprojektia tässä siis odotellessa. Toivottavasti uudesta koulusta tulee riittävän iso ja sinne palkataan viiden tähden täysipäiväinen talonmies, joka huolehtii siitä, ettei toista tällaista väistötila-aikaa tule enää olemaan.

Iisalmi

Keskustelu