Mielipide: Nolon ja silkkaa junttiutta edustavan yläsavolaisen väkivallan kulttuurin on loputtava

Ylä-Savon häpeäpilkku on väkivallan vähättely ja normalisointi. Tiina Mutila

Järkyttynyt

Iisalmen Sanomat kertoi 29.9. Kiuruvedellä sattuneesta kouluväkivallanteosta, jossa oppilas pahoinpideltiin toisten nuorten toimesta koulupäivän aikana ja teko kuvattiin vielä sosiaaliseen mediaan.

Jutun sisältö paljasti hyvin Ylä-Savon häpeäpilkun: hyväksyvän suhtautumisen väkivaltaan ja väkivallan normalisoinnin kulttuurin. On todella järkyttävää huomata, miten väkivaltaa vähätellään ja normalisoidaan vielä vuonna 2020 niin monella eri tasolla: perheissä, kouluissa, paikallislehdissä...

Ylä-Savossa halutaan elää 20 vuotta ajassa takanapäin. ”Väkivalta lopettaa vittuilun” -asenne on voimissaan ja elää lasten ja nuorten omissa elinpiireissä: perheissä ja kouluissa. Hävettää!

Iisalmen Sanomien jutussa heti alkuun rehtori muistuttaa, ettei uhrille tullut näkyviä vammoja, vähätellen näin kaikkia hyvin tunnettuja ja merkittävämpiä osa-alueita väkivallan uhrin tutkituissa seurauksissa. Tiedossa on, että väkivalta jättää fyysisten haavojen lisäksi ikuiset henkiset arvet, vakavista psyykkisistä seurauksista puhumattakaan.

Koululta kerrotaan myös, että juttua on selvitetty asianosaisten kanssa keskustellen koulun toimesta, ja että tekijät ovat saaneet rangaistukseksi varoituksen. Varoituksen?! Vakava väkivallan teko on siis sovittavissa kevyesti nolostellen kättä päälle -tekniikalla, aivan kuten kunnon Yläsavolaiset miehet sopivat baari-illan turpaanvetotalkoot kunniakkaasti seuraavana päivänä. ”Hienoa pojat!”, kuittaavat ylpeät isät kotona.

Koululta kerrotaan myös, että jutussa on taustalla monia tekijöitä ja syitä. Elämmekö todella maailmassa, jossa jotkut ovat ansainneet väkivallan?! Onneksi sentään koululta ollaan oltu yhteydessä nuorten rikollisuutta ennaltaehkäisevään ryhmään, jotta saataisiin ennaltaehkäistyä nuorten tulevat seuraavan asteen rikokset.

Pohtimaan voikin jäädä, mitä rikoksia tässä nyt ennaltaehkäistään, jos taso on jo nyt tämä. Nuorten ja lasten väkivallanteot lisääntyvät kokoajan yhä pienempien lasten keskuudessa. Valitettavasti meidän kaikkien on nyt aika katsoa peiliin ja arvioida omaa suhtautumistamme väkivaltaan.

Nuoret ovat ympäristönsä ja yhteisönsä tuotoksia. Aikuiset ovat vastuussa väkivallan kulttuurista ja väkivallan normalisoinnista. Ilmiön huomatakseen ei tarvitse edes mennä kauas. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa aikuiset uhkailevat väkivallalla, fantasioivat väkivallalla ja normalisoivat väkivaltaa arkipäiväisenä osana elämää.

Taannoin esimerkiksi erään kunnan puskaradiossa aikuiset ihmiset inspiroituivat porukalla fantasioimaan miten monella eri tavalla voisivat tappaa lapsiperheen, joka oli toisen maan rekisterikilvillä varustellulla autolla liikkunut alueella ja kysellyt uimarantaa. Tuosta noin vaan aamukahvin ohessa aikuiset ihmiset uhkailevat lapsiperhettä murhalla. Herätkää aikuiset!

Meidän tehtävämme turvata lapsia ja nuoria väkivallalta. Vielä voimme muuttaa suuntaa. Nolon ja silkkaa junttiutta edustavan yläsavolaisen väkivallan kulttuurin on loputtava ja meidän on vihdoin herättävä 2020-luvulle!

Iisalmen Sanomat julkaisee kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Keskustelu