Pääkirjoitus: Pääkirjoitus: Korruptio maksaa Italialle 60 miljardia vuodessa - Olisiko sen kitkeminen maalle parasta koronaelvytystä?

Kari Angeria

Kari Angeria

Kansanäänestystä EU:n elvytyspaketista vaativa kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite sai 50 000 allekirjoituksen rajan rikki lauantaina illalla. Perussuomalainen nuoriso ry:n vireille laittaman kansalaisaloitteen mukaan elvytysrahasto on ”kansallisesta näkökulmasta hyvin merkittävä kokonaisuus, jonka taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset edellyttävät kansan laajaa hyväksyntää.” Tästä syystä asiasta pitäisi järjestää kansanäänestys.

EU-maat hyväksyivät heinäkuussa huiman elvytyspaketin, jollaista Euroopassa ei ole koskaan nähty. Eurooppa ottaa yhdessä 750 miljardin lainan markkinoilta. Jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille ja vastaa, että velka maksetaan takaisin.

Aiemmin on tulkittu, että EU ei voi ottaa yhteistä lainaa. Nyt kuitenkin sitä otetaan. Paketin hyväksymisestä päättää Suomessa lopulta eduskunta täysistunnossaan.

Vaikka aloite on lähtöisin EU-kriittisistä perussuomalaisista, se tulisi käsitellä asiaan kuuluvalla vakavuudella. Onko EU enää sellainen kokonaisuus, johon esimerkiksi Suomen kannattaa kuulua? Yhteiset velkajärjestelyt vievät unionia liittovaltion suuntaan. Erityisesti närää aiheuttaa Suomessa se, että nyt tuetaan Etelä-Euroopan maita, joissa oma veronkanto ei toimi järin hyvällä tasolla, ja joissa on korruptiota tutkitusti Suomea enemmän. Esimerkiksi Italia on Euroopan korruptoituneimpia maita. Vuonna 2012 korruption arveltiin maksavan Italialle (Reuters 17.2.2012) 60 miljardia vuodessa.

Maalle parasta koronaelvytystä olisi laittaa oman maan laillisuusasiat kuntoon eikä käydä toisten kukkarolla.

kari.angeria@iisalmensanomat.fi

Kommentoi