Kulmunia odotti virkasiskojen tie – Miten käy Saarikon?

Keskustan naispuheenjohtajilla, kuten Katri Kulmunilla, on ollut lyhyt hallituskausi. Miten käy Annika Saarikon? Paula Pohjamo

Tätä ennakoin tasan vuosi sitten, kun Katri valittiin kepun johtoon.

Sitä kysyin kirjoituksessani syyskuun alussa 2019, heti Katrin valinnan jälkeen johtamaan Kepua.

Virkasiskoilla tarkoitin Anneli Jäätteenmäkeä, joka oli Kepun johdossa vajaan vuoden, ja siitä ensimmäisenä naisena pääministerinä vain 63 päivää,

Sen sijaan Mari Kiviniemi oli puolueen johdossa vajaat pari vuotta ja pääministerinä reilu puoli vuotta.

Näin kävi Katrillekin, että ei kantanut hedelmää hänen vilpitön yrityksensä puoluejohtamisessa. Veikö tämän mahdollisuuden häneltä valtiovarainministerin posti, vaiko koulutusrahat tähän tehtävään?

Mene ja tiedä, mutta nyt hän on entinen kepun puheenjohtaja, joka siirtyi samaan sarjaan Annelin ja Marin kanssa. Entä Katrin tilalle valittu Annika Saarikko, miten tullee hänen kautensa menestymään kepun johdossa?

Kaikilla hallituspuolueilla on johdossa nainen. Ymmärtääkseni heillä ei ole samanlaisia paineita puolueessaan, että heidät pitäisi vaihtaa, kun ovat vuoden olleet puolueensa johdossa.

Saadaanko tämä sama käytäntö myöskin kepuun, sen aika näyttää, mutta raskaaksi se käy puolueelle ja varsinkin sen nykyisellekin puheenjohtajalle. Ensivuonna tähän aikaan näemme, mihin se johtaa.

Rauno Jokiniemi

Noormarkku

Keskustelu