Kesän jälkeen elämä muuttuu totaalisesti – vaan ei korona

Syksy saapuu ja kesämökki laitetaan uinumaan talveksi. Sirpa Repo

Kesän jälkeen alkaa syksy, syyskuu. Osin ainakin perinteinen normaali syksy. Vien terassilta grillin pois. Pakkaan sen jo kuluneeseen pahvilaatikkoon ja talletan kalustevarastoon odottamaan seuraava kesää jälleen hyvin palvelleena.

Paksusta männystä otan pois tikkataulun tikkoineen ja siirrän sen samaan varastoon talteen. Heitot on heitetty.

Samalla alkaa jälleen uusi normaali, en grillaa ulkona, enkä syö niin paljon makkaraa kuin kesällä. Aloitan jälleen perinteisen laihdutuskuurin. Käyn jalan lenkillä, en lötköttele uikkareissa laiturilla auringonpaisteessa tai verkkokeinussa, vaan käyn syksyllä marjassa ja sienessä.

Elämä muuttuu totaalisesti muutenkin, vien polkupyörän varastoon. Ajot on ajettu. Oven suuhun nostan valmiiksi suksipussin, siltä varalta jos lunta vaikka olisi tulevana talvena kuukauden tai kahden verran.

Kesän jälkeen kesäasunnolla teen vielä myös hyvin perinteiset toimenpiteet. Tyhjennän jääkaapin, otan töpselit pois seinästä radiolta, tv:ltä, sähköhellasta, leivänpaahtimesta, vedenkeittimestä, kahvinkeittimestä, mikrosta, lämpöpattereista ja hyttysten karkotinlaitteesta.

Katkaisisin sähkötkin talveksi, mutta kun energiayhtiö on sanonut, ettei sitä pidä tehdä. En tiedä sitten, senkö takia he sitten perivät sähkönsiirtomaksua 24,45 euroa kuukaudessa, kun mittari on päällä, vaikka mökki on aivan kylmillään kahdeksan kuukautta.

Haravoin pihan lehdistä, käännän soutuveneen ja huipennus on tietysti hybridikäymälän pudistaminen ulkorakennuksessa. Hommaa helpottaa kummasti se, ettei ympärillä ole kähisemässä enää kaikenmaailman hyttysiä ja kärpäsiä. Kesäistä hyrinää ei enää ole. Muistan ottaa patteritoimisen hiiren ja myyrän karkottimen talviteloille, käärmeen karkottimia en ole lainkaan käyttänyt, vaikka joka kesä näen ainakin yhden kyykäärmeen.

Yksi ei näytä kuitenkaan muuttuvan kesän jälkeen. Korona jatkaa kulkuaan eteenpäin ja kohta näyttää olevan ehkäpä huippulukemissa. Päivä päivän jälkeen lähennellään jo sataa tartuntaa. Ehkäpä keväällä eräiden asiantuntijoiden taholta paljon mustamaalatun kasvomaskin joutuu ottamaan lopulta todella käyttöön.

Leo Härmä

Kommentoi