Pekka Linnan Vapaa sana: Mökkikaupan tornado ei osunut Pohjois-Savoon vaan se jäi etelämmäksi

Pekka Linna

Pekka Linna

Tuntuma oli, että monessa mediassa kerrottiin koronan ensimmäisen vaiheen vallitessa vapaa-ajankohdekaupan käyvän historiallisen vilkkaana. Näin syyskesän päätteeksi on hyvä katsoa kauppaa kuvaavista tilastoista, miten se mökkikauppa oikein onkaan käynyt.

Maanmittauslaitoksen ja Kiinteistövälitysalan Keskusliiton HSP-palvelun mukaan Pohjois-Savossa tehtiin kaava-alueella sijaitsevien alle kahden hehtaarin tontin omaavista vapaa-ajankohteista tammi-elokuussa yhteensä 201 kauppaa. Verrattuna suunnilleen samaan aikajaksoon vuonna 2018 (199 kauppaa) ja vuoteen 2019 (211 kauppaa) ollaan tänä vuonna hiukan pienemmässä tehtyjen kauppojen volyymissä.

Keskiarvohinnoissa, joka tänä vuonna on ollut 68 000 euroa, on noin 11 prosentin nousu.

Toisaalta haja-asutusalueille sijaitsevissa alle kahden hehtaarin tontin omaavissa kohteissa on noin 44 prosentin pudotus viime vuoteen verrattuna.

Hintataso on pysynyt näissä kohteissa vakaana verrattuna viime vuoteen.

Vapaa-ajankohdekauppoja on tehty maakunnassa tammi-elokuussa yhteensä 237 kappaletta, joka on noin 14 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Keskiarvohinta on viisi prosenttia korkeampi.

Vapaa-ajankaupan ”tornado” ei osunut Pohjois-Savoon vaan jäi etelämmäksi.

Myyntiajat ovat olleet noin 20 prosenttia pidempiä tänä vuonna kuin viime vuonna.

Tämä johtuu osittain siitä, että tänä vuonna on myyty jo pitkään myynnissä olleita kohteita.

Mitä vapaa-ajankohdekaupasta sitten voidaan yleisesti todeta: kaupankäynti ei koko alkuvuoden mittakaavassa ole ollut Pohjois-Savossa koko vapaa-ajankohdekattauksella mitenkään hirmumyrskyn lailla tapahtunutta.

Korona-aika virkisti selkeästi kaupankäyntiä ja lisäsi samalla myös välittäjien tekemiä kauppoja.

Kiinteistöjen omistajat ovat selvästi arvostaneet ammattilaisten apua mökkikaupassa, vaikka muutamat omistajat ovatkin innostuneet itse kokeilemaan, paljonko omasta mökistä etelän median uutisoinnin keskellä saisi.

Kaupankäynnin volyymi kohdistui selkeästi alle sadantuhannen euron hintaisiin kohteisiin – ja vesistöjen rannalla sijaitseviin sellaisiin.

Hintatasossa ei ole tapahtunut radikaalia muutosta suuntaan jos ei toiseenkaan.

Loppuvuosi 2020 näyttää, minkälainen vapaa-ajankohdekaupasta koko vuoden mittakaavassa on tulossa.

Koko Suomi ei ole tässäkään kauppasegmentissä yhtenäinen, sillä vapaa-ajankohdekaupan suurin innostus ja volyymi ovat aivan ilmeisesti kohdistuneet Etelä-Suomessa ja Pirkanmaalla sijaitseviin vapaa-ajankiinteistöihin.

Edelleen oikea hinnoittelu on tärkeää kaupan toteutumiselle.

Kirjoittaja on varatuomari, LKV

Kommentoi