Oletko huomannut valtuutettusi saavan mitään aikaan tälläkään vaalikaudella?

Olisiko pormestari kunnanjohtajaa parempi vaihtoehto johtamaan kaupunkia? Kimmo Seppälä

Mistä tietää, että kunnallisvaalit on lähellä? V: Siitä, että Kepulaiset valtuutetut alkavat kirjoitella lehtiin kyläkouluista. Kysynpä vaan, jos olet valtuustoon valittu, niin mikset ole vaalikauden aikana edistänyt asioita, vaan lehtien palstoilla asioista valitat? Samaahan toki kepu toistaa valtakunnan tasolla, vaatii hallitusta tekemään sitä ja tätä, unohtaen että itse istuu kyseessä olevassa hallituksessa nykyisen holtittoman menon takuumiehenä.

Tulevissa vaaleissa kannattaa äänestäjän myös muistaa SDP:n kunnostautuminen kaupunkimme yhteisen omaisuuden, Verson, myynnissä iloisille sijoittajille ja Verson omalle lähipiirille, tarjoten mukavan 200 prosentin vuosituoton, miljoonat monex! Oikein mainio esimerkki sosialismista! Vai oliko… Mistä muusta tämän puolueen muistatkaan?

Äänestäjältä kysyn, oletko huomannut valtuutettusi saavan mitään aikaan tälläkään vaalikaudella? Jos et, kysy itseltäsi, miksi äänestät samaa tuttua nimeä ja puoluetta?

Myöskin pitää kysyä kuntalaisilta, oletteko huomanneet, että kaupunkiamme johdettaisiin? Sen sijaan, että mennään tuuliajolla? Oletko huomannut, että olisimme saaneet kaupunkiin uutta teollisuutta viimeiseen 10–15 vuoteen? Vain teolliset työpaikat tuovat paikkakunnalle uutta rahaa, muut työpaikat parhaimmillaankin pyörittävät yhtä ja samaa kolikkoa. Näistä elinkeinotoimista vastaa virkamiesten penaalin paksuin kynä.

Näillä saatesanoilla pääsenkin ehdotukseeni: miksi näin pienessä pitäjässä luottamuspohjainen johtaminen ei nivoudu saumattomasti konkreettiseen johtamiseen ja toimeenpanoon? Miksi meille pitää palkata toispuolelta maata palkkajohtaja kaupunkia ”johtamaan”, kun kaupungin ”oma poika” todennäköisesti ottautuisi asiaan muutoinkin kuin palkkaansa haukkumaan. Esitänkin, että kaupungissa aletaan puolueiden toimesta valmistelemaan pikaisesti pormestari-malliin siirtymistä. Pormestarissahan siis yhdistyy kaupunginhallituksen puheenjohtajuus sekä kaupunginjohtajan toimi. Veikkaisin että kutsumus-pormestari saadaan töihin hieman halvemmallakin. Pormestariksi varmaankin lähtökohtaisesti valittaisiin suurimman puolueen eniten ääniä saanut henkilö, mutta varmaan muitakin malleja on, koalitio-pohjaisia tai muita sellaisia. Varmaankin tästäkin aluksi kepun hillotolppa tulisi, mutta hyvä puoli kuitenkin on se, että pormestari on tilillä tekemisistään 4 vuoden välein. Josko se kansan muistikin alkaisin sen verran toimia.

Mutta, eiköhän tämä ehdotus torpata nopeasti vallanpitäjien taholta.

Jere Polvi

Ei-ehdokas kuntavaaleissa, sitoutumaton, yrittäjä

Keskustelu