Ajatushautomo Iisalmessa palvelisi niin Savoa, Karjalaa kuin Kainuutakin

Ajatushautomoja kaivattaisiin myös Savoon. Tiina Mutila

Savo, Karjala ja Kainuu muodostavat alueen, jolla ei ole yhtään ajatushautomoa, vaan ne ovat keskittyneet pääkaupunkiseudulle.

Syrjäseutujen ongelmat ja niiden alueella asuvien nuorten syrjäytyminen kaipaisi jonkinlaista ajatushautomoa. Yllä mainituilta alueilta lähteneet nuoret, jotka ovat menestyneet elämässään monilla aloilla, voisivat muodostaa tällaisen hautomon ytimen.

Onhan siellä Iisalmen seudulla harrastettu syvällistäkin ajattelua. Ei Ponssea Vieremälle eikä Normettia Peltosalmelle olisi syntynyt ilman ajattelua. Kyllä ne Sarvelan pojat Jussi ja Jaakko sekä Einari poikineen Vieremällä ansaitsevat tulla mainituksi tässä yhteydessä. Eikä Sarvelan Antti jää isäänsä eikä Einarin pojat Vieremällä yhtään huonommaksi.

Iisalmi ansaitsisi oman ajatushautomon. Se on Kuopion, Joensuun ja Oulun yliopistokaupunkien risteyskohdassa. Peltosalmen viljavaraston läheisyydessä voisi tämä Siemen-ajatushautomo toimia siemenenä monelle näiden alueiden yritystoiminnalle. Kun lueskelen Kauppalehdestä uusien yritysten perustamistietoja, on nimilista melko ohut verrattuna Uudenmaan, Lounais-Suomen ja Pohjanmaan nimilistoihin.

Maaningalla toimii eräänlainen ”ajatushautomo Maaninka ja muu maailma” Serkkupoikani Ensio 90 v. Nerohvirran Akkolahden Annan poika toimii siinä yhtenä mukamiehenä. Nimiä mainitsematta siihen kuuluvat piispa, ministeri, kenraali ja teollisuusneuvos joitakin kantavia nimiä mainitakseni. Me kaksi seniorikansalaista ainakin nautimme mainitun ajatushautomon kuulumisista melko usein.

Jouko Rönkä

87-vuotias entinen Nerohvirran poika

Keskustelu