Työstä on tullut ihmisarvon mittari, identiteetti ja ystävyyssuhteet

Monet kausityöntekijät tulevat matalan elintasonmaista, mutta eivät kaikki. Janne Laitinen

Koronaviruksen rantautuessa Suomeen poliittinen keskustelu halvaantui sopulilaumaksi. Nyt poliittiset argumentit ovat saaneet tuulta purjeisiin niin finanssitaloudesta, solidaarisuudesta, koulutuksesta, tasa-arvosta, ympäristöstä ja turvallisuudesta. Kaikki edellä mainitut toimet liittyvät kansantaloustieteen kautta alisteisena politiikkaan. Ilman minkäänlaisia pidäkkeitä rahan saatavuuteen ja jakamiseen. Tältä tieltä poiketessa olet: populisti, nationalisti, jopa ihmiset luokitteleva meihin ja heihin -henkilö.

Nykyistä poliittista keskustelua voi kuvata Aaro Hellaakosken (1893–1952) sanoi: Tietä käyden, tien on vanki, vapaa on vain umpihanki – astun umpihankeen.

Työstä on tullut ihmisarvon mittari, identiteetti ja ystävyyssuhteet. Ei raamatussa liiemmin työtä arvosteta. Jeesuksen kasvatti-isä Joosef oli puuseppä. Hänen muistopäivänsä on vappu. Jeesus itse kehotti katsomaan kedon kukkia, jotka menestyvät työtä tekemättä. Apostolit hylkäsivät maalliset ammattinsa, lukuun ottamatta Paavalia, joka myöhemmin joukkoon liittyneenä, teki telttoja.

Kalvinistit tulkitsivat työn ja maallisen menestyksen Jumalan siunauksesta ja autuudesta. Uskonpuhdistuksessa Martti Luther määritteli työn samanarvoiseksi, paitsi prostituutiota, kerjäämistä, koronkiskontaa ja luostarielämää. Kohtuus oli säilytettävä. Mammonaa ei saanut palvoa ja lepopäivääkin oli pidettävä.

Käsitys työstä ja työntekijöistä on kokenut valtaisan mullistuksen jälkiteollisessa yhteiskunnassa. Tehtaissa tuotanto on tietokoneohjattua ja maatalous kuihtunut murto-osaan. Henkisen- ja asiantuntijatyön merkitys on kasvanut ”tieto on valtaa”. Tämän päivän apostolit löytyvät instituutioista ja yliopistoista.

Vihervasemmiston ideologia on miesvastainen. Sikiämisen pitäisi tapahtua pyhällä hengellä. Ongelma taitaa olla, että silloin syntyisi vain miehiä. Eihän nykyisin kyllä sukupuolta olekaan, on vain henkilöitä.

Mitä eroa on velalla ja lainalla? Keskuspankit eivät ole enää itsenäisiä, vaan tukevat politiikkaa. Samalla sekoittaen yritysten, kansalaisten ja valtion rahoittamisen vastuun. Markkinataloudessa yritys ja kansalainen ottavat tarvittaessa rahoitukseen aina velkaa. Tätä on kuvattu hyvin seuraavasti: Markkinatalous ilman konkurssia on kuin uskonto ilman helvettiä. Valtio ei ota velkaa, vaan lainaa. laina uusitaan lyhyt- tai pitkäaikaiseksi. Koska valtio ei voi mennä konkurssiin, joka myytäisiin eniten tarjoavalle tai lopetettaisiin.

Euron ja dollarin arvo markkinatalouden näkökulmasta katsottuna on liian korkea. Miksi? Koska jälkiteollisessa yhteiskunnassa oletettiin, että vahvalla valuutalla yritykset ostaisivat halvan työvoiman ja raaka-aineen maista yritysten voiton maksimointiin. Samalla tukisivat pääomatulolla kotimaan kansantaloutta. Saasteet ja henkilösupistukset yrityksessä eivät olisi politiikkojen murheena länsimaissa. Sotkiko nämä suunnitelmat Venäjä, vai erityisesti Kiina?

Länsimaissa tarvitaan työvoimaa kausitöihin ja matalapalkka-aloille. EU:n perussopimuksessa on kirjaus työvoiman ja pääomien vapaasta liikkuvuudesta. Ajatus on kaunis markkinatalouden näkökulmasta.

Nykyiset apostolit, tutkittuun tietoon perustellen, vakuuttavat, että matalankoulutustason ja -tulotason henkilöiden sairastavuus rasittaa julkista terveydenhuoltoa voimakkaammin kuin hyvätuloisten. Heidän eliniän odotekin on alhaisempi. Tätä näkemystä avaan eläkejärjestelmän kautta.

Kausi- ja matalapalkkatyöntekijät tulevat pääsääntöisesti matalan elintasonmaista. Täällä heidät otetaan avosylin vastaan ja kiitollisina auttamisesta. Täällä olevasta työajasta maksetaan eläkemaksu. Kuitenkin poliitikot pitävät käsiä kyynärpäitä myöten ristissä, että henkilöt palaisivat kotimaahansa eläkepäiviään viettämään täällä maksetulla eläketurvalla. Eivätkä jäisi tänne rasittamaan meidän terveydenhuoltoa eläkepäivinä.

Vihervasemmiston poliitikot ja apostolit antavat ymmärtää kotimaan matalapalkka-alojen työntekijöille, että teidän ei kannata siitä, kun elinikäkin on alhainen. Kyllä me ulkomailta saadaan halpaa työvoimaa. Sosiaalidemokraateilta kannattaa kysyä: eikö teitä hävetä?

Leevi Partanen

Vieremä

Keskustelu