Ylä-Savon menestyjistä hyötyy koko Suomi – alueelta löytyy juurevaa omistajuutta

Iisalmelainen Olvi on noussut menestykseen Ylä-Savosta. Marko Happo

Kari Angeria

Kotimaisesta omistajuudesta ja sen merkityksestä on käyty viime aikoina paljon keskustelua julkisuudessa. Keskustelu alkoi, kun ruotsalainen Alfa Laval teki tarjouksen suomalaisesta venttiiliyhtiöstä Neleksestä. Metsosta irrotettu Neles listattiin pörssiin vasta 1. heinäkuuta. Se ehti olla listattuna pörssissä kaksi viikkoa ennen ostotarjousta. Neleksen hallitus suositteli yksimielisesti yhtiön myymistä Ruotsiin. Omistajat ovat olleet eri mieltä linjasta. Suurin omistaja Valmet ilmoitti heti vastustavansa tarjousta. Myös muut suuret omistajat, kuten eläkeyhtiö Ilmarinen empii.

Sen enempää asian yksityiskohtiin menemättä tarina on mahdollista jatkumoa suomalaisen omistuksen ja menestyvien yhtiöiden myymisestä ulkomaille. Kuitenkin kotimaiset yritykset ovat perusta, jolle suomalainen hyvinvointi perustuu. Ne työllistävät ensisijaisesti usein suomalaisia ja maksavat verot Suomeen. Toisin sanoen rakentavat ja rahoittavat suomalaista hyvinvointivaltiota.

Suomalaisen omistuksen myymisestä on monia epäonnisia esimerkkejä viime vuosikymmeniltä. Läheltä löytyy siilinjärveläinen fosfaattikaivos. Kyseisestä aineesta valmistetaan lannoitetta ja sen maailmanmarkkinahinta on noussut hurjasti sen jälkeen, kun kaivos myytiin vuonna 2007 norjalaiselle Yaralle 207 miljoonalla. Nyt sen arvoksi on arvioitu miljardeja, jopa kymmeniä.

Onneksi Suomessa on yhä vastuullista omistajuutta, jolle kotimaisuus, juurevuus ja työllistäminen ovat arvoja. Ylä-Savossa näitä yrityksiä on paljon, kun otetaan huomioon maantieteellisesti pieni alue. Meiltä löytyy maailman parhaita kaiuttimia myyvä Genelec, metsäkoneyhtiö Ponsse, kaivoskoneyhtiö Normet ja Olvin panimo, vain muutamia mainitakseni. Yhtiöiden menestyksestä hyötyy koko seutukunta ja Suomi.

Kommentoi