Elegantti saunakutsu eli kuinka saada kaverit saunomaan mökille

Jorma Tikkanen

Kuinka saada kaverit saunomaan mökille, jossa ei ole sähköä, polttopuut kannosta, pesuvesi kiikutettava järvestä ja huussissa täysi luomumeininki?

Ei riitä perinteinen tekstari ”Tuu saunaan, kaljoo on”.

Olen seurannut ja ihaillut Hyasintin tyyliä mainiossa brittisarjassa ”Pokka pitää”. Muotoilenkin tekstarin Hyasintin tapaan. Ovathan meille yhteisiä myös elegantit kynttiläillalliset – meillä mökillä syksyn tullen joka ilta.

”Kukkaisen kaunis tervetulotoivotus viettämään seesteisen satumaista iltaa kesäisen viehkeän mökkiresidenssimme auvoista yhteiseloa ja reipasta, järvihenkistä yhteislaulua pursuavaan ilmapiiriin!

Erikoisvalmisteisista, herttaisin kukkakuvioin kirjailluista picnic-kertakäyttöastioistani nautittava, lähikaupan parhaan laadun nakkiateria hyvin kypsytetyine kuorineen antaa ravitsevan alkusäväyksen illalle. Dieetille ei tänä laadukkaan tarjoilun hetkenä kannata heittäytyä.

Saunassamme suihkivat suloiset löylyn sihahdukset kilpaa rattoisan yhteislaulun kanssa. Ainakin vesiaiheiset ”Ilta Saimaalla”, ”Tango merellä soi” ja ”Merisairaat kasvot” helkähtelevät heleästi erityisen kattavasti saunasupikäsitellyiltä lauteiltamme.

Mieluisten illallismuistojesi joukkoon saat liittää myös saunan seinien tumman värityksen. Vähäinen valaistus vie ajatuksemme kauas esiäitiemme ja -isiemme savusaunatunnelmaan. Eleganttiin saunaamme ei vain rahvaanomaista savua päästetä.

Ja muista kulkea sivistyneen saunaetikettimme mukaisesti seinän viertä, yleisesti kiitetysti kuumennettua laatukiuastamme varoen.

Mökkitiemme saattelee sinut ihastuttavan raikkaaseen maalaistunnelmaan – mutta muista ottaa heinäallergialääke ennen tuloasi.

Sivistymätön voi erehtyä luulemaan luonnontilaista, niin rehevän heilimöivällä heinällä tunnelmoitua tietämme laiskasti hoidetuksi. Eipä suinkaan. Asfalttiporukat vain eivät vaivautuneet poikkeamaan maantieltä mökkitietä päällystämään, vaikka olisivat saaneet palkkioksi laadukkaista pahvimukeista tarjoiltua erityisen paahtunutta kahvia ja maukkaiksi tilavassa keittiönkaapissamme hienostuneesti kypsyneitä Marie-keksejä.

Rakastettavat sisarukseni eivät ehdi bisneskiireiltään mökille. Paljon on heillä myyntisopimuksia. Trump ostaa itselleen mieluisia koronatilastoja ja Putin eläkevakuutuksen vuodesta 2050 lähtien.

Siskoillani ei ole Mercedestä, eikä klassista musiikkia soittavaa bideetä, mutta tilaa ponille on – ja myös ravireissuilla elegantisti sisustetussa hevosvaunussa sivistyneesti matkaavia, elitistisesti kehittyviä kilpakenttien kiitäjiä.

Edes klosetin kohina ei häiritse luomumökillämme. Reippaasti laulellen voit tontin reunoille elegantisti laskea vesiä. Isommat istunnot on toki hyvä tehdä kunnallisen vesilaitoksen kohtuulliseen laskutukseen kuuluvasti jo kotosalla.

Näillä vaatimattomilla sanoilla olet tervetullut viihtyisään seuraani saunarikasta, yhteislauluilla soinnutettua järvimaisemailtaa viettämään.

PS: Ota kuitenkin varulta koppa kaljaa ja grillimakkarapaketti mukaan. Saattaisi maistua. Ja älä kerro Hyasintille. Richard.”

Kirjoittaja on (liian) pitkän linjan lehtimies.

Kommentoi