Sakari Timosen kolumni: Emme todellakaan elä missään asiakkaiden tylyttäjien maassa

Sakari Timonen

Paalasmaan näkötornista näkee kauas ja lähelle.

Näin kirjoitin sosiaaliseen mediaan jakamieni maisemakuvien saatteeksi. Näytin helsinkiläiselle vieraalleni paikallisia nähtävyyksiä ja tajusin edellisestä käynnistäni tässä kotikuntani saaressa kuluneen kymmenen vuotta. Kolilla olin tätä ennen käynyt viimeksi 90-luvulla.

Paikat ovat niin lähellä, että niitä ei näe ennen kuin lähtee näyttämään niitä toiselle. Onhan ne jo nähty ja pääseehän niihin milloin tahansa, kun ne ovat tuossa ihan vieressä.

Juuri siksi niissä pitäisikin käydä, ja ilokseni panin merkille Kolin ihmispaljouden. Keväällä koronavirus pysäytti koko Suomen ja sulki rajat, joten moni Malediivien lomaparatiisissa tai etelän rantakohteissa lomansa viettämään tottunut rupesi katselemaan kotimaan karttaa. Meillä on valtava määrä kaukomaiden eksotiikalle pärjääviä lomakohteita ja nähtävyyksiä, kunhan vain ymmärrämme katsoa tarpeeksi lähelle.

Juuri lähelle katsojia Suomen talous nyt tarvitsee. Kuukausien asiakaskadosta kärsineet majoitus- ja matkailupalvelut suorastaan huutavat asiakkaita, ja jokainen tuntee itsensä tervetulleeksi. Puhumattakaan siitä tunteesta, kun tajuaa olleensa sokea kotoisten näkymien ainutlaatuisuudelle. Jokainen tunnistaa Kolin kansallismaiseman kuvista, mutta vasta paikan päällä sen upeuden näkee.

Pohjoiskarjalaisena puhun tietysti Pohjois-Karjalasta, mutta ihan sama koskee koko maata. Kaikkialla ja jokaisella on niitä "liian tuttuja" paikkoja, joissa ei tule käytyä. Niiden lisäksi löytyy jokaisen harrastuksiin ja mielenkiinnon kohteisiin sopivaa aktiviteettia lammaspaimenen tehtävistä motocrossiin ja taidenäyttelyihin. Meillä on valtava määrä pieniä yrityksiä, joiden palvelutarjonta ja palvelun ystävällisyys yllättävät positiivisesti. Emme todellakaan elä missään asiakkaiden tylyttäjien maassa.

Lomailu kotimassa on lomailijalle silmät avaava kokemus ja maan taloudelle kipeästi kaivattu piristysruiske. Kaikkien muiden maiden tavoin Suomen talous on kärsinyt koronarajoituksista, ja keväällä ihmisetkin näyttivät lamaantuneilta. Nyt kaikkialla näkee iloisia ilmeitä, kun kotimaan kesäturistit viettävät lomaansa.

Kaikilla ei ole lomaa eikä mahdollisuutta matkustaa edes kotimaassa. Kaikilla on kuitenkin mahdollisuus vaikkapa vain makkaranpaistoon jollain oman kunnan ylläpitämällä nuotiopaikalla. Kun helsinkiläinen vieraani mykistyi Ylemmäisen järven iltaöisestä kauneudesta, niin silloin minäkin ymmärsin katsoa lähelle. Suomi on mahtava maa.

Kirjoittaja on juukalainen paluumuuttaja, juristi ja sisällöntuottaja.

Kommentoi