Matkailulla on Suomelle valtavan suuri taloudellinen merkitys – Tänä kesänä kaikkien kannattaa suunnata lomatutka kotimaahan

Riikka Pirkkalainen

Luonnontieteilijänä lasken asioita usein kaavoiksi. Mietin luonnonilmiöistä, että ne palaavat aina tiettyyn kaavaan, samoin käy mielestäni ihmisten käyttäytymiselle. Aina kaavat eivät ole toimineet, mutta joku logiikka tapahtumissa on ollut hahmotettavissa.

Tänä keväänä kaikki kaavat ovat menneet uusiksi tai olleet ainakin hyvin hankalasti ennakoitavissa ja rakennettavissa. Koronavirus on ollut siksi niin pelottava, koska kukaan ei ole varmasti voinut tietää sen etenemistä tai poliittisesti päätettyjen toimenpiteiden tehokkuutta.

Juuri nyt ollaan tilanteessa, että valmiuslain käytöstä luovutaan. Valmiuslaki on tarkoitettu ennen muuta sota-aikoihin ja muihin poikkeusoloihin, joissa väestön turvallisuuden takaaminen vaatii erityisesti viranomaisilta riittäviä toimivaltuuksia. On iso asia, että valmiuslain käyttö on voitu nyt kumota.

Turvallisuus on edelleen huomioitava tarkasti. Myös siihen on valitettavasti varauduttava, että tautitilanne muuttuu nopeasti. Tässä kannamme yhteisesti isoa vastuuta.

Kesä on aikaa, kun monet pohtivat erilaisia lomareissuja. Monen tuttuun kaavaan on kuulunut matkailu lähiseudulla kotoa käsin, osa on kiertänyt kesäisin maailmaa. Kuulun itse ehdottomasti suomalaisen kesän ystäviin ja olen harvoin raaskinut lähteä ulkomaille, vaikka säät olisivat suorastaan työntäneet kohti varmaa lämpöä. Tänä kesänä kaikkien kannattaa suunnata lomatutka kotimaahan.

Matkailulla on Suomelle valtavan suuri taloudellinen merkitys. Suomalaisia työllistyy suoraan matkailualalle lähes 150 000, minkä päälle tulevat vielä välilliset työllisyysvaikutukset muille aloille, kuten kaupalle ja kuljetuspalveluille. Nyt, kun ulkomaalaisia eittämättä on vain murto-osa normaalin kesäsesongin kävijämääristä, meidän kannattaa itse suosia suomalaista. Autamme sillä Suomea ja taloutta eteenpäin. Jokaisen, jolla siihen on mahdollisuus, kannattaa tänä kesänä käydä ulkona syömässä ja kulkea pitkin kotimaan teitä ja rautateitä.

On hyvä muistaa, että kaikilla ei ole mahdollisuutta matkustaa. Osalla syyt ovat taloudellisia, osalla vaikkapa terveyteen liittyviä. Silloin tämä kesä ei tee välttämättä poikkeusta aiemmista. Paikalliset yritykset ovat olleet tänä keväänä lujilla. Niinpä jokainen pienikin panos, joilla ostaa lähikaupasta ruokaa tai vaikka pienen kukan kotiinsa, auttaa osaltaan pitämään meidän alueemme talouden pystyssä ja pyörimässä.

Sitä paitsi kesä Ylä-Savossa on upea! Ja tänä kesänä myös ajoitukseltaan täsmällinen. Esimerkiksi Iisalmessa juhannusruusu kukkii tänä kesänä juhannuksena, mitä ei viime vuosina todellakaan ole tapahtunut ainakaan minun pihassani. Omaa ympäristöään sopii ihmetellä siis kotimaisemissakin. Itse pysyttelen kesällä kotona niin paljon kuin mahdollista. Ajattelen, että teen kotiseudusta kesäsuunnitelmille uuden toistuvan kaavan myös tuleville vuosille.

Kirjoittaja on Iisalmessa asuva keskustan puoluesihteeri.

Kommentoi