Onhan sitä kuuluttu Venäjään erioikeuksin kokonainen vuosisata – Kaikki instituutiomme, lakimme, virastomme, hallintomme, koulumme, jotka tsaarit onneksi antoivat säilyttää, ovat yhtä kuin Ruotsia

Suomen on epäilty yhä kuuluvan Venäjään. Petri Koivisto

Maailman ykkössupervallan huipulta väitetään, että Suomi kuuluu Venäjään. No, onhan sitä kuuluttu Venäjään erioikeuksin kokonainen vuosisata, ja onhan meissä yhtä ja toista itäistä kulttuuriperimää piirakoita myöten, mutta USA:n taholta singahtanut väite on kuin entisen suomettajuuskiihkoilijan suusta lähtenyt.

Suomi ei ole Venäjää eikä venäläiseksi tule, kuten vakuutti jo A.J. Arvidsson pari vuosisataa sitten. Mutta hänen lausahduksensa eräs osa ”ruotsalaisia emme ole” kaipaa tarkistusta. Ruotsalaisuus näet vuosisatojen valtioyhteyden seurauksena istuu meissä osana identiteettiämme itse sitä edes huomaamattamme. Kaikki instituutiomme, lakimme, virastomme, hallintomme, koulumme, jotka tsaarit onneksi antoivat säilyttää, ovat yhtä kuin Ruotsia. Ruotsia ovat sievistelevät kahvikekkerimme ja kaksinaismoralistiset alkoholifobiamme. Ja mikäpä siinä, on sieltä peritty myös itäisiä vaikutteita jämerämpää ja toimivampaa työkulttuuria, sovitun pitämistä.

Ruotsi on tarvinnut Suomea puskurikseen, käynyt muinoin piikkiimme lukuisat valloitussodat ja tarvitsee Suomea suojakseen edelleen. Tämän hyväksymme vaikka pitkin hampain. Maailman myrskyissä olemme yhtä, puhukoot maailman isot reviirienjakajat vapaasti läpiä päähänsä.

Aarno Haapalainen

Keskustelu