Monien tuotteiden pakkauskoko pienenee vaivihkaa, mutta hinta ei laske

Leila Pietikäinen

Oletko pannut merkille, että monien tuotteiden pakkauskokoja on pienennetty, mutta hinta on entinen tai korkeampi?

Esimerkiksi lihanjalostusteollisuus typisti jo ajat sitten makkarapötkön kilosta 800 grammaan ja leikkelepaketin 440 grammasta 390 grammaan. Juomateollisuus kutisti litran vissypullon 0,95 litraan.

Saman ilmiön olen havainnut koirien kuivamuonissa. Omien koirieni syömä ruoka oli ensin 14 kilon säkissä. Kohta koko olikin pienentynyt kahdella kilolla.

Arvaa, putosiko hinta?

 

Kosmetiikkateollisuus on harrastanut samaa sekin jo pitkään. Tykkäsin aikoinaan käyttää kasvovoidetta, jonka tuubi oli alun perin 50 millilitran kokoinen.

Äkkäsin vasta vuosien päästä, että piru ollen, putkilohan on pienentynyt 35 milliin. Hintaa oli vastaavasti nostettu vuosi vuodelta muutamia kymmeniä senttejä kerrallaan.

Niin hienovaraisesti sahasivat molempia, ettei pöljä kuluttaja tajunnut huiputusta. Reagoin vedätykseen jaloillani eli vaihdoin toiseen merkkiin. Neljä kertaa edullisempaan, kuitenkin yhtä hyvään.

 

Nyt tähän kuluttajia naruttavien joukkoon on liittynyt myös makeistehtailija.

Lapsuudesta tutut ja himoitut Kiss-Kiss- ja Jääkarhu-karamellit ovat yllättäen lyhentyneet lähes puoleen entisestä ja muut kyseisen karkkipussin lajit puolestaan ihmeellisesti litistyneet.

Harvoin makeisia syövänä en taatusti olisi muutosta huomannut, elleivät karkkien ylisuuret käärepaperit olisi paljastaneet makeistehtailijan temppua.

Olisi ymmärtänyt pienentää käärepapereitakin samassa suhteessa, olisivat namit menneet täydestä.

Harmittaa moinen. Ahneudeksi tuota kai voisi nimittää. Tai bisnekseksi.

 

Samoin harmittaa, kun jotkut yritykset käyttivät ihmisten hädänalaista tilannetta hyväkseen pahimpana koronapandemian aikana. Kun pula erilaisista suojavarusteista iski, niiden hinta nousi siinä samassa moninkertaiseksi.

Kun normaaliaikana esimerkiksi peruskasvosuojus maksoi noin 20 senttiä kappaleelta, pompsahti hinta korona-aikana euroon!

Selvähän se, että bisneksen lait pätevät. Polttoaineenkin hinta nousee joka ikinen kerta lomakauden alussa.

Silti hengityssuojainten ja muiden hoitohenkilöstön tarvitsemien suojainten hinnalla kiskominen on minusta eettisesti väärin.

Myös kaupat nostivat ruokien kotiinkuljetusten hintaa noin puolella pahimpien rajoitusten aikana.

Sekin tuntuu väärältä, vaikka ymmärränkin kysynnän ja tarjonnan lain.

 

Jotkut ravintolat puolestaan vedättivät asiakkaita noutoruoallaan, lähinnä hinta-laatusuhteessa.

Itse kokeilin rajoitusten aikaan parin iisalmelaisravintolan tuotoksia. Ei mennyt ihan putkeen. Mielestäni en ole hirveän kranttu, mutta kumpikaan annos ei ollut luvatun mukainen eikä laatuinen hintaansa nähden.

Samanmoisia kokemuksia kuulin muutamalta muultakin.

Toisilla kävi parempi tuuri, sillä joukossa oli hyviäkin ravintoloita, ja on edelleen.

Ne tekivät hyvillä annoksillaan oivaa markkinointityötä koronan jälkeistä aikaa ajatellen. Asiakkaat voivat luottaa niiden laatuun myös nyt, kun rajoitukset ovat poistuneet.

 

Kirjoittaja on entinen Iisalmen Sanomien toimittaja.

Kommentoi