Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulupäivä voi olla pitkä

Suurimmassa osassa Ylä-Savoa koulut alkavat ensi maanantaina. Oppilaiden tuloa on valmisteltu jo pitkään, kun lukujärjestyksiä on laadittu.

Kiuruveden yläkoulun rehtori Matti Heikinmaa kertoo, että lukujärjestysten tekeminen on kuin palapelin kasaamista. Huomioon on otettava oppilaiden ja opettajien aikataulut, opetussuunnitelma, luokkatilat, valinnaisainevalinnat ja niin edelleen.

Myös koulukuljetukset asettavat oman haasteensa. Esimerkiksi Kiuruveden yläkoulussa koulupäivä voi kestää enintään kuusi tuntia kello 8.15–14.15 välisenä aikana.

Tosiasiassa monella oppilaalla päivä on kuitenkin vielä paljon pidempi. Tällä viikolla on uutisoitu, että Itä-Suomessa koulukuljetusajat ovat Suomen pisimmät. Jopa Lapissa menee koulumatkoihin vähemmän aikaa.

Pohjois-Savossa enemmän kuin joka toisella oppilaalla koulukuljetusaika on päivittäin 1–2,5 tuntia. Tähän päälle tulevat vielä usein kotona tehtävät läksyt.

Päivän jatkuminen monella tunnilla voi tuntua aikuisestakin varsin raskaalta. Miltä se mahtaa tuntua oppilaista?

Itä-Suomen aluehallintoviraston opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtolan mukaan syynä ajallisesti pitkiin koulumatkoihin ovat ennen kaikkea koulujen lakkautukset ja koulukuljetusten kustannukset.

Tilannetta voisi parantaa kuntien välinen yhteistyö kouluverkkosuunnittelussa. Valtionosuusjärjestelmä antaisi tähän mahdollisuuden, mutta onko yhteistä tahtoa?

Mikäli päivä pitkittyy liikaa, vaikuttaa se väistämättä jaksamiseen ja oppimistuloksiin. Aivan kuten aikuisella työtehoon. Se ei ole oikein kenenkään etu.