Pääkirjoitus: On monen juhlan aika

Pirjo Nenola

Elämme vuodenkierron mukaista elämäämme – poikkeusajasta huolimatta.

Äitienpäivänä muistamme äitejämme ja mummojamme tavalla tai toisella.

Ihminen on kekseliäs ja ottaa poikkeusoloissa käyttöönsä poikkeuksellisia tapoja pitää yhteyttä.

Yksi esimerkki on Vetrean Iisalmen yksikön järjestämät kohtaamisikkunat äitienpäivänä (IS 7.5.). Välissä on ikkunalasi ja puhua voi puhelimen välityksellä, mutta kuitenkin läheisensä pääsee näkemään.

Elämäänsä eteenpäin katselevat tämän kuun lopussa perus- tai toisen asteen päättävät oppilaat. He eivät voi juhlia tavalliseen tapaan. Se ei estä ajatusta, että yksi osa elämää on takana ja uudet mahdollisuudet edessä.

Yliopistot järjestävät pääsykokeita tavalla tai toisella. Hakijat valmistautuvat niihin jännittyneinä ja toiveikkaina. Korona-aika kuitenkin aiheuttaa ylimääräistä jännitystä.

Tämän viikon maanantaina järjestetty Itä-Suomen yliopiston ensimmäinen iso nettipääsykoe epäonnistui teknisen ongelman takia. Koe uusitaan.

Joka tapauksessa pääsykokeiden järjestämisessäkin oppilaitoksissa on tehty luovia ratkaisuja. Myöhemmin nähdään, kuinka onnistuneita ne ovat olleet.

Yläsavolaisten perus- ja toisen asteen rehtoreiden haastatteluissa kuluneella viikolla nousi ajatuksia, että kevään etäopetuksen tuomia kokemuksia kouluissa voidaan käyttää hyödyksi ainakin ensi syyslukukauden opetuksessa, koska ei vielä tiedetä, kuinka normaaliin silloin voidaan palata. Ja toiveissa ovat valmistuneiden yhteiset juhlat alkusyksystä.

Keskustelu