Kansa on ymmyrkäisenä ja Marinin hallituksen linja hapuilee

Pääministeri Sanna Marin (sd.). © Laura Kotila | valtioneuvoston kanslia

Kari Angeria

Hallituksen linja koronaviruksen torjunnassa on nauttinut kansan suosiota. Aivan erityisesti on kiitelty Sanna Marinin (sd.) jämerää ja selkää otetta. Suomessa pystyttiin tekemään nopeasti tiukkoja ja vaativia päätöksiä rajoitusten suhteen. Koulut ja jopa yksi maakunta suljettiin.

Rämpiminen ja epäselvä viestiminen alkoi, kun linjaa alettiin höllentää. Hallitus teki päätöksen avata koulut huhtikuun lopussa. Päätöstä perusteltiin sillä, että koronavirustilanne ei antanut enää aihetta jatkaa poikkeuslain rajoituksia. Hallitus piiloutui lakipykälien taakse ja teki ratkaisun palauttaa sadattuhannet nuoret kouluihin tilanteessa, jossa koronavirus ei suinkaan ollut kadonnut Suomesta. Todettujen tapausten ja kuolinuhrien määrä oli vain tasaantunut. Kahden viikon opetuksen takia ollaan valmiita riskeeraamaan henkiä ilman, että asiaa edes perustellaan eettisesti ja poliittisesti. Elämä on muutakin kuin byrokraattinen lakiviidakko.

Kouluissa tilanteesta on oltu erityisen hämillään. Monessakaan opinahjossa ei voida eristää luokkia toisistaan koko koulupäiväksi ja välitunneilla on aivan toivotonta pyytää nuoria pitämään turvavälejä. Erityisen sekavaa on ollut myös hallituksen viestiminen kesätapahtumista. Mitä saa ja mitä ei saa järjestää ja minkäkokoisissa porukoissa. Tätä kysyy nyt moni.

Ei ole vaikeaa huomata, että siinä, missä rajoitusten tiukentamiset noudattivat selkeää logiikkaa - virus on saatava kuriin - niin rajoitusten löysentämisestä ei johdonmukaisuutta enää löydä. Kansa on ymmyrkäisenä, miten pitäisi toimia.

Se ei tiedä hyvää jatkoa ajatellen. On odotettavissa, että tyytymättömyys johtajiemme toimiin kriisitilanteen hoidossa kasvaa.

Keskustelu