Lihavuus ja ylipaino voivat olla koronariski kahdella tavalla

Kasviruoka pidentää elinikää. Kuvituskuvassa vegaanihampurilainen. Ronja Koskinen

Koronaviruksen takia tehohoitoon joutuneista potilaista yli 70 prosentilla on ollut pitkäaikaissairaus, selviää Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tiedoista. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tehohoidon ylilääkäri Ville Pettilä kertoo, että sairastuneiden joukosta korostuvat miessukupuoli, verenpainetauti, sepelvaltimotauti ja diabetes. (HS 15.5.)

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen sanoo, että ”ylipaino altistaa sekä diabetekselle että verenpainetaudille. Maailmalla on julkaistu raportteja, joiden mukaan obesiteetti (lihavuus) altistaa vaikealle tautimuodolle.” (HS 15.5.) THL:n mukaan vain joka neljäs yli 30-vuotias suomalainen on normaalipainoinen, ja lähes joka toinen aikuinen on vyötärölihava. (Iltasanomat 25.9.19). Lihavuus ja ylipaino johtuvat hieman yksinkertaistettuna siitä, että syö enemmän kuin kuluttaa.

THL:n tilastosta käy siis ilmi, että vain joka neljäs suomalainen on metabolisesti terve. Lihavuus ja ylipaino voivat olla koronariski kahdella tavalla: ne lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen, jotka nostavat koronatartunnan riskiä, ja vaikuttavat haitallisesti ihmisen hengityskapasiteettiin.

Mikään muu ei pidennä elinikää ja lisää terveitä elinvuosia ja torju koronavirusta yhtä paljon kuin kasvispitoinen niukka ravinto, kohtuullinen liikunta, mielen hallinta ja hyvien sosiaalisten suhteiden yllä pito.

EU:n lääkeviraston mukaan koronrokotteen kehittäminen voi kestää vielä ainakin vuoden. (Yle 14.5.) Rokotetta odoteltaessa meidän jokaisen kannattaa noudattaa hallituksen ja terveysviranomaisten koronaohjeita ja syödä terveellisesti.

Taito Taskinen

Kuopio

Keskustelu