Pääkirjoitus: Ylä-Savon koronatilanne on tasoittunut, mutta yhä täytyy olla huolellinen

Kari Angeria

Tämän lehden takasivulla kerromme, että koronaviruksen leviäminen on tällä erää pysähtynyt Ylä-Savossa.

Tartuntojen määrät ovat olleet reilun kuukauden suunnilleen samoissa lukemissa. Tartuntoja on todettu vajaat 60 ja tautiin kuolleita on 14.

Ylä-Savon soten johtava lääkäri Anssi Uutela korostaa kuitenkin, että virus on hyvin herkkä tarttumaan, ja tartuntojen lisääntyminen on mahdollista, kun ihmisten kontaktit lisääntyvät kesällä.

On hienoa, ettei kuolonuhreja eikä sairastuneita ole tullut lisää. Koronaviruksen "lievä" sairastaminenkaan ei välttämättä ole lainkaan lievää siinä mielessä, mitä sillä on totuttu tarkoittamaan. Perusterveen ihmisen kunto saattaa romahtaa kuukausiksi.

Ylä-Savo ei ole muusta maasta tai maailmasta eristetty saareke. On hyvin todennäköistä tai jopa lähes varmaa, että koronavirus leviää taas jossain vaiheessa Ylä-Savossakin, kunnes toimiva rokote saadaan maan ja maailmanlaajuiseen levitykseen. Asiantuntijat arvelevat, että tähän menee vielä ainakin vuosi.

Kansalliset liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat olleet suurin yksittäinen syy taudin hidastumiselle. On oletettavaa, että rajoituksia tulee lisää, jos tauti alkaa taas levitä.

Erityisesti vanhainkodeissa on noudatettava suurta tarkkuutta. On epäinhimillistä pitää vanhuksia pitkiä aikoja täysin eristyksissä, kuten nyt on tehty. Vanhainkodeissa on keksittävä keinoja, joilla omaiset voivat tavata vanhuksia turvallisesti. Samalla ne lukuisat virheet, joita Kiuruveden Kallionsydämen hoivakodissa tehtiin, täytyy välttää muualla. Ylä-Savo tai Suomi ei tarvitse enää yhtään vanhainkotia, jossa puolet asukkaista menehtyy virukseen.

Keskustelu