Kannattaisiko ottaa oppia? – Keskittäminen heikentää seutukuntien elinvoimaa

Iisalmen käräjäoikeuden siirto ei tuonut säästöjä. Pirjo Nenola

Joensuulainen hallituspuolueen kansanedustaja Anu Vehviläinen esittää Finnairin 700 miljoonan euron tukipaketin ehdoksi sen, että Joensuun kenttä säilyy. Finnairhan esittää lopettavansa kentän käytön vuodeksi ja sitä kautta lopettaa lennot Joensuuhun pysyvästi.

Kannattaisikohan yläsavolaisten kansanedustajien Markku Eestilän ja Hanna-Kaisa Heikkisen ottaa oppia Vehviläisestä? Hehän olivat viime hallituskaudella ajamassa alas Ylä-Savon palvelurakennetta äänestämällä esimerkiksi käräjäoikeuden lakkauttamista Iisalmessa ja sen siirtämistä Kuopioon.

Surkuhupaisinta tässä on se, että siirto ei tuonut säästöjä, vaan lisäsi valtion kuluja. Lisäksi Iisalmessa on käräjäoikeudella terveet tilat, kun taas Kuopiossa tiloissa on terveysongelmia ja tilat ovat ahtaat. Raskauttavaa kyseisten kansanedustajien kannalta on se, että jos he eivät olisi äänestäneet Iisalmen käräjäoikeuden lakkauttamisen puolesta, käräjäoikeus ei olisi lakkautunut, sillä edellinen Sipilän porvarihallitus olisi kaatunut, jos yläsavolaiset hallituksen kansanedustajat olisivat vastustaneet lakkautusta. Niin ohut oli Sipilän keskustan johtama ja kokoomuksen sekä perussuomalaisten tukema Itä- ja Pohjois-Suomea rankaiseva ja muutenkin maakuntia rankaiseva kolmen porvaripuolueen hallitus.

Palatkaamme maakuntien lentokenttien lentojen lopettamiseen. Vastustaisikohan Anu Vehviläinen lopettamista, jos Joensuun lentojen lakkauttamisen sijaan lakkautusuhan alla olisivat Kuopion lennot? Olihan Vehviläinen Sipilän hallituksen ministeri ja innokas lakkauttamaan Iisalmesta käräjäoikeuden sekä ajamaan alas terveys- ja sosiaalipalvelut johtuen muun muassa keskittämisasetuksesta, joka heikensi seutukuntien elinvoimaa. Keskittämisasetusta kannattivat myös kokoomuksen Markku Eestilä ja keskusta Hanna-Kaisa Heikkinen. Myöskään elinkeinoelämä ja Suomen Yrittäjät eivät vastustaneet alueen elinvoiman heikennystä. Olisivatko saaneet jotain muuta hyvää, joka otetaan työväestön selkänahasta?

Rauno Pikkarainen, (vas.)

Keskustelu