Kun katu ei täyty askelista – Poikkeusolot näkyvät katukuvassa, kun ihmiset ovat poissa

Tommi Korpihalla

Kuluneen kevään aikana Juice Leskisen ja monien muiden lauluntekijöiden kirjoittamat sanat ovat tulleet mieleen kaupungilla kulkiessa.

Juicen Syksyn sävelessä katu täyttyy askelista, mutta samaa ei ole vielä ollut havaittavissa Iisalmen katukuvassa. Enemmän Ressu huutaa, että kaduilla tulee. Eikä polta kesäkatu kuuma.

Olen aamuisin omalle toimistolle mennessä huomannut, että kadut kaupungin ovat pitkiä ja suoria. Hiljainen on kylätie.

Ankeimmillaan Louhenkatu – joka on yksi kaupungin viihtyisimmistä ja vilkkaimmista kaduista – on ollut jopa aavemaisen hiljainen. Kun torin kulmalta katsoo aamukahdeksalta ylöspäin, ei näy autoja eikä kulkijoita. Ei ole töihin menijöitä eikä kouluun kävelijöitä.

Poikkeusolot näkyvät katukuvassa. Ihmiset ovat poissa.

Ihmiset ovat kotona.

On kulunut kohta kolme kuukautta siitä, kun koronavirus valtasi myös Suomen ja varsinkin tiedotusvälineet.

Mutta siitä ei taida kukaan olla ihan varma, milloin itse korona tuli. Minä olin helmikuun lopussa ensin viikon Kuopion seudulla, heti perään viikonloppuna Helsingissä.

Reissun jälkeen sairastin niin kovan flunssan, etten ole moista kokenut ainakaan kymmeneen vuoteen. Mutta oliko se koronaa?

En tiedä. Mutta varsin tiiviisti olen seurannut koronaan liikkuvaa uutisointia ja kirjoittelua. Ja sitähän on riittänyt.

Kotona on tehty havainto, että aika harvassa ovat sanomalehdet, jotka eivät kerro jollakin tavalla koronasta.

Omaperäinen tutkimus kertoo, että suurin osa viimeisen kolmen kuukauden aikana julkaistuista kolumneista on alkanut k-kirjaimella. Niin kuin tämäkin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo televisiossa, että elämme poikkeuksellisia aikoja.

Samalla huomaamme, että arki on muuttunut toisenlaiseksi. Ihmiset pesevät käsiään enemmän ja ovat varovaisempia.

Varovaisuus on yllättäen näkynyt myös golfkentällä, vaikka se on yksi turvallisimmista liikuntamuodoista. Kun pelikaveri heilauttaa mailaansa, on pakko ottaa turvaetäisyys. Kentällä liikutaan ulkoilmassa ja kävellään pehmeällä alustalla. Se on oikein sopivaa liikuntaa tällaisena aikana.

Silti muutamat harrastajat ovat kysyneet, palautetaanko maksut, jos korona iskee.

Kukaan ei ole kysynyt, palautetaanko maksut, jos sairastuu kesäflunssaan? Tai jos saa noidannuolen? Entäs influenssa tai muu keuhkokuume?

Mutta koronasta kysytään. Se kuvastaa sitä, kuinka hankala ja arvaamaton tämä virus on. Viruksen ympärillä on paljon arvailua ja varmasti myös epätietoisuutta. Esimerkiksi maskien käyttämisen juupas-eipäs-kinastelu on hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon taudin ympärillä on erilaista tietoa. Kannattaisiko niitä siis käyttää vai ei?

En tiedä.

Mutta sen tiedän, että pidän edelleen hygieniasta mahdollisimman hyvää huolta ja pyrin välttämään viruksen leviämistä.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Pantzar sanoi äskettäin, että rokotteen valmistumista ei pidä jäädä odottamaan poteroon, vaan rajoitteita on pakko ruveta purkamaan sekä taloudellisista että terveydellisistä syistä.

Siksi tulevana kesänä harrastan golfia niin kuin ennenkin. Ja harrastan paljon muutakin.

Kirjoittaja on entinen iisalmensanomalainen, joka nykyisin toimii yrittäjänä yläsavolaisten yritysten viestinnän apuna.

Keskustelu