Hyvä hygienia muiden kunnioittamista

Janette Heikkinen

Moni on varmasti joskus tavannut haisulin – ihmisen, joka kulkee julkisilla paikoilla likaisena ja hienhajuisena.

Harva haluaa istua tällaisen näkyvästi likaisen ihmisen lähellä linja-autossa. Veikkaan myös, etteivät kauppojen myyjät mielellään ottaisi vastaan käteistä kenenkään tahmatassuista, jos he saisivat valita.

Jokin aika sitten törmäsin vielä säännöllisesti kaikennäköisiin sottapyttyihin. Kerran linja-autossa eräs hien- ja viinanhajuinen herrasmies tuli hengittämään korvaani, ja olen myös havainnut, että jotkut pitävät kauppakeskusten lattioita sylkykuppeinaan. Kerran todistin, kun eräs asiakas kähmi paljain käsin kaupassa paistopisteen tuotteita, vaikka niiden ottamiseen tarkoitetut pihdit roikkuivat vieressä. Keskustelin aiheesta tuttujeni kanssa, ja tulipa ilmi, että vastaavaa toimintaa on todistanut moni muukin.

Varmasti aika moni enemmän tai vähemmän bakteerikammoinen irvistää ajatukselle siitä, että söisi päiväkahvidonitsia, jota joku tuntematon on jo hypistellyt rasvanäpeissään.

Hygienia-asiat ovat olleet monen mielessä viime aikoina. Varsinkin nyt poikkeustilan vallitessa moni näyttää kiinnittävän huomiota ympäristönsä puhtauteen ja kavahtavan hygieniarikkomuksia. Jos joku aivastaa kaupassa peittämättä suutaan, on se kuin pommin pudottaisi.

En ole koskaan aikaisemmin nähnyt ihmisten pesevän käsiään yhtä huolellisesti ja käyttävän käsihuuhteita niin usein kuin nyt. Siihen tarvittiin pandemia. Nyt käsien pesusta saippualla vähintään kaksikymmentä sekuntia huomautetaan ja muistutetaan ahkerasti, jopa aggressiivisesti.

Veikkaan, että moni älähtää tavallista herkemmin nähdessään jonkun julkisesti loukkaavan kiristettyjä hygieniaohjeita. Vastuun ottamista osoittaa sekin, että ystävällisesti ymmärtää huomauttaa nähdessään jonkun toimivan ohjeiden vastaisesti. Kenenkään kimppuun ei kuitenkaan tarvitse hyökätä. Kannetaan ensisijaisesti vastuu omasta siisteydestämme.

En halua tässä kirjoituksessa mennä liian syvälle koronaviruksesta johtuvaan painotettuun hygieniaan. Siitä asiantuntijat ovat meitä ohjeistaneet ja yhä ohjeistavat tiedostusvälineissä.

Toivon, että tästä vitsauksesta jää lopulta mieleemme muutakin kuin surkuhupaisia vitsejä vessapaperin ja makaronin hamstrauksesta ja että jatkossa olemme fiksumpia. Pandemiat menevät lopulta ohi. Samoin jää muistuttaminen tehostetusta hygieniasta.

Muistetaan siis pandemian jälkeenkin, että julkisesti epäsiistinä – siis haisevana ja likaisena – liikkuminen ja piittaamattomuus yleisistä hygieniasäännöistä on epäkunnioittavaa muita kohtaan.

Meillä kaikilla on vastuu huolehtia siitä, ettemme levitä pöpöjämme välinpitämättömyydellämme, vaikkei mitään pandemiaa olisikaan. Pestään käsiämme huolellisesti. Ei olla itsekkäitä julkisilla paikoilla, vaan kunnioitetaan muita. Emme ole liikkeellä yksin.

Hyvän perushygienian ylläpitäminen on huolehtimista sekä itsestään että muista.

Keskustelu