Koronaviruksella laaja tartuntaketju

Kun kirjoittaja lähti Espanjasta, niin lentoasemalla oli paljon yskiviä ja aivastelevia ihmisiä. Kuvituskuva Armi Suojanen

Palasin vähän aikaa sitten Espanjan Teneriffalta. Maahan tuli loman aikana ulkonaliikkumiskielto, hotellialueelta ei saanut poistua ilman oikeaa syytä. Lähikauppaan pääsi kerrallaan vain tietty määrä ihmisiä suojakäsinein. Poliisit valvoivat ja kuuluttivat autoista kovaäänisellä ohjeita viruksen leviämisen estämisestä ja jakoivat jopa sakkoja tottelemattomille.

Mutta mikä meni pieleen. Lentoasemalla lähtöselvityksessä velloi satoja, ellei tuhansia eri maiden kansalaisia matkalaukkuineen. Pelkästään Suomeen lähtöjonossa oli 340 henkilöä, jonotus kesti kaksi tuntia. Ihmiset seisoivat vierivieressä ilman minkäänlaisia kasvosuojaimia. Itselläni ja parilla toisella oli kasvomaski, seurasin ja kauhistelin sivussa miten ihmisiä yski ja aivasteli ilmaan, käsiinsä ja jopa pyyhkivät käsillään nenäänsä. Myöskään käsidesiä ei näkynyt missään.

Seuraava ihmettelyni matkaselvityksen jälkeen oli rakennuksen toiseen kerrokseen siirtyminen. Liukuportaat eivät toimineet ja portaita ei viitsitty/pystytty kipuamaan, niin ihmiset sulloutuivat hissiin. Lentokoneessa meitä olikin sitten satamäärin yskijöitä pienessä tilassa. Suomen päässä sullouduttiin vielä kerran täpötäyteen siirtobussiin kohti lentoterminaalia.

Jokainen matkaillut tietää, että juuri tuossa lähtöselvityksessä liikkuu suuri määrä ihmisiä, niin matkatoimisto olisi voinut varautua ja myydä tai lahjoittaa omille asiakkailleen kasvosuojaimet. Lentoemännältä toivoin kuulutusta ohjeistuksesta epidemian ehkäisemiseksi, mutta turhaan.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa kuten sairaanhoidossa, niin kasvosuojaimet ovat välttämättömiä. Tilanne lentoasemilla sama, ellei pahempikin. c

Saksalaisvirologi, professori Alexander Kekulé varoitti Eurooppaa epidemiasta jo tammikuussa, jolloin Kiinassa riehuva koronavirus oli jo uutisissa. Suomessa THL sanoi tammikuussa, että riskiä koronaviruksen leviämisestä Eurooppaan ei olisi.

– Viranomaiset tekivät yksinkertaisesti paljon virheitä. Rajoitustoimet koronaviruksen takia aloitettiin Euroopassa aivan liian myöhään. Siksi sairaalat eivät ole valmistautuneita. Jokainen eristämätön viruksen kantaja pahentaa tilannetta dramaattisesti, Kekulé kertaa.

Suomen pitäisi ehdottomasti testata kaikki, joilla on flunssan oireita, saksalaisprofessori Alexander Kekulé sanoo. Oireileva ihminen pitäisi paremmin huolta omasta eristyksestään, jos tietäisi kantavansa koronavirusta. Myös tilannekuva koronan levinneisyydestä olisi totuudenmukaisempi kuin mitä se nyt on. Ohjeet ovat selvät: sosiaaliset kontaktit nollaan. Flunssaiset testattava ja tartunnan saaneet eristettävä.

Airi Pulkkinen

Keskustelu