Hullua jätehuoltoa

Pitäisi olla tehdasvalmisteinen komposti tai jätehuoltoauto hakee roskat kahden viikon välein. Jussi Lopperi

Entinen luonnonsuojelija

Ylä-Savon sote kuntayhtymän ympäristölautakunta lähestyi kirjelmällä pian 90-vuotiasta isäämme. Pitäisi liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen tai vievät vankilaan, siinä sanottiin.

Isämme on kierrättänyt kaiken jo silloin, kun nämä soten virkamiehet eivät olleet vielä syntyneetkään. Turhaa ei ole hankittu ja kaikki on kierrätetty ihan viime päiviin saakka. Lasi, metalli, paperi, kaikki omiinsa. Biojätteet annettiin entisaikaan koirille, lehmille ja kanoille. Nyttemmin ne on kompostoitu itse tehdyllä kompostilla metsän reunassa. Se, mikä on kaatopaikalle kuulunut, on sinne viety. Jätehuoltoauto on aina soitettu paikalle, kun jätesäiliö on ollut täyttymässä. Rottia tai muita elukoita ei ole jätteillä ruokittu.

Nyt tämä isämme ympäristöä ja maapalloa kunnioittava elämänmeno lakkaa. Edellä kuvattu meno kun ei Ylä-Savon soten ympäristönsuojelulautakunnalle sovi. Pitäisi olla tehdasvalmisteinen komposti tai muuten rekka kulkee hakemaan yhden äijäkäppyrän jätteet kahden viikon välein jumalan selän takaa korvesta.

Niin se sitten tekee. Samalla me lapset päätimme, että loppuu meidänkin kuljetuspalvelut paperille, lasille, muoville… menkööt kaikki samaan laariin, kun rekka kerran ajelee hakemaan jätteet joka tapauksessa vähän väliä. Onpahan jotain täytettä rekkaan, niin ei ihan turhaa sekään rekkaa ilmaa saastuta.

Eipä ollut virkamiehellä hyvästä hallinnosta saatikka maalaisjärjestä tietoakaan, kun yritin asiaa selvittää. Virkamies kyseli puhelimessa, että osaankohan lukea. Ilmoitti oikein innoissaan, että uhkasakkoja ja rikosilmoituksia on jo tehty ja tullaan tekemään. Onneksi tulee korona ja vähentää hulluutta maailmasta, kun siihen ei ole enää yhteiskunnalla rahaa. Ehkä tämä lautakunnan pelleilykin saa loppunsa, kun yhteiskunnalla ei ole enää rahaa tuhota tällä tavoin maapalloa.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Keskustelu