Pääkirjoitus: Korona tuli naapuriin - Ylä-Savossa kirjattu ensimmäinen tartunta

Kari Angeria

Keskiviikkona tuli valitettavan odotettu, mutta samalla herättelevä uutinen, kun ensimmäinen koronavirustartunta todettiin Ylä-Savossa.

Potilas testattiin Iisalmen infektiovastaanotolla. Hän on kotona eristettynä ja voi hyvin. Sote pyrkii selvittämään tartuntaketjua. Sote on yhteydessä tartunnan saaneen henkilön kanssa kontaktissa olleisiin ihmisiin.

Osalla yläsavolaisistakin on ollut vaikea noudattaa viranomaisten suosituksia. Esimerkiksi kaikki yli 70-vuotiaat eivät ole malttaneet jäädä kotiin.

Toivottavasti viruksen tuleminen kotinurkille tuo tolkkua jokaiseen päähän. Nyt on aika lopettaa kokoontumiset, myös kahviloissa ja huoltoasemilla. Jos ei itsen, kahvikaverin vuoksi.

Sotelta muistutetaan, että  tehokkain tapa välttää tartuntojen leviämistä on välttää kaikkia kontakteja muihin ihmisiin. Se on ohje, jota jokaisen tulee noudattaa.

Lisäksi sote kehottaa välttämään kokoontumisia ja kaikkea sellaista liikkumista kodin ulkopuolella, joka ei ole välttämätöntä.

Ylä-Savossa ei ole kattavasti kerrottu, miten 70-vuotiaiden ruoka- ja lääkehuolto aiotaan kotioloissa järjestää. Tiedon puute voi ajaa kauppaan, koska on huoli omasta pärjäämisestä.

Nyt kuntien, soten ja kolmannen sektorin olisi aika ottaa tämä asia yhteistyössä haltuun. Kun ikäihminen tietää, että pöydässä on ruokaa ja lääkehuolto toimii, on helpompaa jäädä kotiin.

Myös sosiaalista painetta tarvitaan. Jokaisella on vastuu oman itsensä lisäksi muista. Tämä tarkoittaa sitä, että suosituksia rikkovien kanssa voi mennä keskustelemaan asiasta. Ei syyttämällä tai hyökkäämällä, vaan asiallisesti kysymällä. Apuakin saa tarjota, jos toinen on sen tarpeessa. Suomi ja Ylä-Savo selviävät tästä epidemiasta. Yhdessä.

Keskustelu