Valokuvien kautta käsiksi kuolemaan – "Kuvat onnistuivat herättämään eloon sen osan elämämme lopusta, joka nykymaailmassa näyttäytyy vain suljettuina arkkuina ja haudalle laskettuina kukkina"

Valokuvaaja Viivi Häkkisen Forget me not -näyttely on parhaillaan esillä Iisalmen kulttuurikeskuksessa. Pirjo Nenola

On iltapäivä ja Iisalmen kulttuurikeskuksen kuvaamataidon luokasta kuuluu rauhallista puheensorinaa ja paperin rapinaa. Pöydän ympärille on kerääntynyt kymmenkunta nuorta ja lasta alakoululaisista lukioikäisiin. Ilmeet ovat keskittyneitä, kun papereille syntyy taideteoksia niin piirtäen kuin kirjoittaenkin.

Tunnelma on rauhallinen, vaikka ilmassa soljuukin mielenkiintoisia keskusteluja ja nuorista taiteilijoista huokuu tekemisen into.

Tällä kertaa kyse ei ole kuitenkaan tavallisesta kuvataidekoulun tunnista, vaan Iisalmen kulttuurikeskuksella esillä olevaan Forget me not -valokuvanäyttelyyn liittyvä työpaja. Työpajan ohjaajana toimi valokuvanäyttelyn toteuttanut valokuvaaja Viivi Häkkinen.

Työpajan pohjana toimi Häkkisen näyttely, joka käsittelee kuolleitten eläinten kautta suhdettamme kuolemaan. Näyttelyssä eläimet on ikuistettu esimerkiksi meille tuttuihin hautajaisrituaaleihin. Työpajan ideana oli käsitellä kuvien herättämiä tunteita ja ajatuksia taiteen kautta. Työpaja oli ensimmäinen laatuaan, mutta Häkkinen kertoo idean lähteneen jo ensimmäisistä näyttelyistä, jolloin hän oli päässyt kohtaamaan ihmisiä teoksiensa tiimoilta. Itse työpajaan valokuvaaja sanoo olleensa hyvin tyytyväinen.

Työpajaan osallistuneena voin yhtyä Häkkisen näkemykseen, sillä tunnelma oli alusta loppuun asti hyvin lämminhenkinen ja avoin. Työpajan runko painottui vahvasti tekemiseen ja ennen kuvien pariin siirtymistä oli näyttelystä vain lyhyt info.

Taiteilija itse kertoi teosten taustoista ja toteuttamisesta. Näyttely on hyvin vaikuttava ja tunteita herättävä, koska kuoleman kohtaaminen on jokaiselle hyvin henkilökohtainen kokemus. Kuvat onnistuivat herättämään eloon sen osan elämämme lopusta, joka nykymaailmassa näyttäytyy vain suljettuina arkkuina ja haudalle laskettuina kukkina.

Kuvien räikeä kontrasti toisiinsa sai kuoleman näyttäytymään myös useassa eri valossa rauhallisista poisnukkumisista traagisempiin loppuihin. Näyttelyn monet kasvot näkyivät myös työpajan tuotoksissa, jotka sisällytettiin näyttelyn sisälle Polaroid-kuvina. Nuoret saivat toteuttaa taideteokset täysin vapaasti haluamallaan tekniikalla, joka toi ilmapiiriin oman innostuksensa.

Vaikka aluksi yhdistelmä alakouluikäisistä lapsista ja kuolemaa käsittelevästä taiteesta kuulostaa hieman säväyttävältä, oli työpajan ilmapiiri hyvin seesteinen ja jokainen käsitteli aihetta omien kokemustensa kautta. Oli todella hienoa, että Häkkinen itse oli pitämässä työpajaa, koska hänen varmuutensa suhteessa aiheeseen toi lisää varmuutta puhua vaikeistakin aiheista.

Tiivistettynä niin näyttely kuin työpajakin olivat mieleenpainuvia kokemuksia. Näyttelyn kuvat heijastelevat vahvasti henkilön omaa elämänkatsomusta ja suhdetta kuolemaan, joten ennakkoluuloista huolimatta näyttely on ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Forget me not -näyttelyn on yksinkertaisesti taidetta, joka on kaunista niin visuaalisesti kuin sisällöllisestikin.

Näyttely on nähtävissä Iisalmen kulttuurikeskuksella 28.3. saakka. Myös työpaja järjestetään toisen kerran näyttelyn purkamisen yhteydessä torstaina 28.3. kello 17 näyttelytila Vennyssä

Niina Paldanius

Keskustelu