Pääkirjoitus 50 vuoden takaa: ankara helle ja kuivuus huolettivat – Ylä-Savossakin oli jo jouduttu turvautumaan sisäruokintaan

Iisalmen Sanomien pääkirjoitus sunnuntaina 10.8.1969 paneutui pohtimaan satotilannetta erikoisia sääilmiöitä sisältäneen kesän jäljiltä.

Kevät oli ollut kylmä ja kesäkausi taas poikkeuksellisen kuiva. Sadon määrä vaihteli suuresti – multamaila asiat olivat hyvin, mutta savikot olivat kärsineet ja sato jäämässä heikoksi.

Kesähallat vaikuttivat perunasadon määrään.

Heinäsato saatiin talteen laadultaan hyvänä, koska sateisia päiviä ei ollut, mutta poutakauden jatkuminen heikensi laitumien kuntoa. Karjantuotosluvut olivat kääntyneet laskuun.

Ylä-Savossakin oli jouduttu turvautumaan jo osittain sisäruokintaan. Kohuttu voivuori oli sulamassa hellekesän rehuvajaukseen.

Pääkirjoittaja huomautti, että Suomessa oltiin miltei täydellisesti kotimaisen rehun varassa, koska tuontia ei sallittu.

Hän totesi hellekesän kokemusten opettavan, että tilapäisiä ylituotanto-ongelmia ei tulisi suurennella.

Iisalmen Sanomat julkaisee kerran viikossa pääkirjoituksen 50 vuoden takaa. Valitsemme kultakin viikolta kiinnostavimman pääkirjoituksen.

Keskustelu