Pääministerin ikiomat kuplat – "Rinnettä ei näytä kiinnostavan oman maansa oikeusvaltion tila"

Samat kansanedustajat ensin hyväksyvät ryhmäkurin mukaisesti lait painamalla sitä nappia, jota puoluejohto määrää, sen jälkeen nämä samat kansanedustajat istuvat perustuslakivaliokunnassa päättämässä lakien perustuslainmukaisuuden noudattamisesta, kirjoittaa Heikki Elonheimo. JOHANNA ERJONSALO

Pääministeri Antti Rinne piipahti pari viikkoa sitten Jyväskylän suurajoissa ja antoi haastattelun. Kun toimittaja kysyi hänen mielipidettään kollegansa Unkarin pääministerin Viktor Orbanin muun muassa Suomen oikeuslaitokseen kohdistuvasta ryöpytyksestä, niin Rinne vastasi: ”Olen jättänyt sen omaan arvoonsa. Hänen puheensa ovat olleet pitkään mitä sattuu”.

Pääministeri Rinnettä ei näytä kiinnostavan oman maansa, Suomen, oikeusvaltion tila. Orbanhan sanoi vain totuuden. Suomi ei ole oikeusvaltio, eikä Suomessa ole perustuslakituomioistuinta eikä totuusfoorumia. Sitä vastoin samat kansanedustajat ensin hyväksyvät ryhmäkurin mukaisesti lait painamalla sitä nappia, jota puoluejohto määrää, sen jälkeen nämä samat kansanedustajat istuvat perustuslakivaliokunnassa päättämässä lakien perustuslainmukaisuuden noudattamisesta. Hehän ovat jäävejä käsittelemään samaa asiaa toistamiseen.

Sitten niin sanotun Koiviston konklaavin 6.5.1992 jälkeen meillä ei ole ollut oikeuslaitosta, koska Koivisto määräsi, että instituutiot eivät saa hävitä. Lisäksi vuotta myöhemmin 22.10.1993 valtio ja neljä pankkia teki SSP-pankin pilkkomista koskevan salaisen sopimuksen.

Näin oikeuslaitoksemme on kohta 30 vuotta tehnyt päätöksiä, joilla ei ole mitään tekemistä, oikeuden, oikeudenmukaisuuden, lain tai kohtuuden kanssa – sillä instituutiot voittavat aina.

Yleensä oikeusvaltiossa ihmiset saavat oikeutta ja vääriä päätöksiä tehneet virkamiehet pannaan viralta sekä velvoitetaan korvaamaan kansalaisille aiheuttamansa vahingot. Suomessa tulospalkkaiset virkamiehet tahkoavat itselleen rahaa ja tekevät tulospalkkioiden siivittäminä päätöksiä, jotka eivät perustu lainsäädäntöön.

Ei tällainen valtio voi olla oikeusvaltio. Sillä oikeusvaltiossa jokainen päätös, jota asiakas väittää virheelliseksi, tutkitaan uudelleen, tehdään uudet päätökset ja velvoitetaan väärän päätöksen tehnyt korvaamaan tuomitulle aiheutuneet vahingot.

Muun muassa kotitekoisen pankkikriisin seurauksena 1990-luvun alussa 65 000 yritystä ajettiin konkurssiin. Niistä suurin osa oli elinkelpoisia. Sadattuhannet kotitaloudet velkaantuivat ja yrittäjät menettivät eivät vain työpaikkansa vaan myös omaisuutensa jopa kotinsa.

Jäljelle jäi vain ylitsepääsemättömiä velkoja. Kriisiä seurasi myös 600 000 henkilön massatyöttömyys, jolloin Suomi itsekin oli joutua selvitystilaan. Ja kaikki vain siksi, että presidentti Koivisto tarvitsi järjestelyaikaa Suomen saattamiseen EU-kuntoon.

Reilu kuukausi sitten (25.6.) eduskunnan täysistunnossa – kun keskusteltiin ”taitetun palkkaindeksin” poistamisesta – saimme kuulla pääministerin silloisen kuplan: ”Mitään tällaista ei ole tulossa ja hallitus ei korjaa taitettua indeksiä”.

Eläkeläisten verokohtelu on perustuslain 2. luvun 6. pykälän vastaista, sillä mitään kansalaisryhmää ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan.

Nyt kun Suomi on EU:n puheenjohtajamaa ja vuosia ollut nettomaksaja, se voisi siirtyä oikeusvaltioksi.

Heikki Elonheimo, eläkeläinen / yrittäjä, Jyväskylä

Kommentoi