Vähentääkö pelikoneiden karsiminen ongelmia? – "Eläkepäivinä papparaiset ja mummelit kokoontuvat markettien auloihin kuin kirkonmenoihin"

Monopoli- ja peliyhtiö Veikkaus aikoo vähentää peliautomaattejaan ja pesee samalla kasvojaan ja tahriutunutta mainettaan. Helvetinkoneita aiotaan karsia 3 000 ja jäljelle jääviin tulee pakollinen tunnistautuminen.

Marketin aulan kymmenestä myllystä poistetaan siis yksi – kuin mätä hammas. Silti jää yhdeksän jäljelle. Tämän pitäisi tapahtua lyhyellä varoitusajalla, mainostaa Viek... Veikkaus.

Vähentääkö toimenpide suomalaisten peliongelmaa, kysyy tyhmempi kansalainen? Vuoden 2017 tilaston mukaan meillä on 124 000 ihmistä, joilla on jonkinasteinen peliongelma. Pahimmillaan riippuvuus, addiktio. Päivästä pelikoneen ääressä seisoa pokottamisesta seuraa psyykkinen ja taloudellinen ahdinko, unettomuus ja erityisesti v...tus! Jalkapohjat puutuvat, ruokahalu on mennyttä.

Eläkepäivinä, kuun alussa papparaiset ja mummelit kokoontuvat markettien auloihin kuin kirkonmenoihin. Almuja köyhille! Rollaattorin pyörä kitisee. Pokeripelin jokeri iskee iloisesti silmää, Emma hymyilee ja kirjavat linnut pyrähtelevät vaakkuen karmivalla äänellä. Ukin ja mummon päivä on lopullisesti pilalla.

Eipä tainnut ennen vanhaan ilmetä pahemmin peliongelmia. Maahenkinen isäntämies käväisi Hippoksen raviradalla, nimeksi pelasikin. Piipahti pikavisiitillä Leningradissa, nykyisessä Pietarissa, tietyt jutut mielessä. Mutta eihän siitä ongelmaa muodostunut vaikka markat joskus hupenivatkin itäisiin naisiin ja hitaisiin hevosiin.

Kylän ainoan baarin seinällä oli 20 pennin pajatso. Ruskea, lakattu. Jassoa pelaamassa joukko nuoria, kuitenkin 18-vuotiaita. Näkyi nahkarotseja, pillilahkeisia farkkuja. Suavee ja Brylkcreemi lemahteli. Finniotsainen pitkätukka pelasi, muut kannustivat ”kihoina”. Etusormi viputti kolikoita jasson sivusta ja kolikot poukkoilivat lasin takana.

Toisinaan kilisi pieni metallinen kuppi pajatson alareunassa toiveita antavasti. Silloinkos kihoporukka eli mölisten mukana kunnes baarin äkäinen tarjoilijatyttö tuli ja kielsi koko huvin. Tupakansavu leijui paksuna mattona ja jukeboksi pumppasi sen ajan hittejä. Rock and roll never dies!

Oy Veikkaus Ab:n tarjonta oli varsin niukkaa. Kunnes tammikuussa 1971 tuli Lotto ja mullisti lopullisesti koko suomalaisen pelikäyttäytymisen ja sielunmaiseman. Suomalaisen kollektiiviseen muistiin on jäänyt iki-ihana ensimmäinen Lotto-tyttö Hilkka Kotamäki. Hän pyöritti lanteitaan ja lauloi: ”Rahapeli Lotto antaa voitot onnenluvuillaan. Kuusi neljästkymmestä joka viikko arvotaan”

Uumallaan leveä vyö, navan kohdalla iso pyöreä kyltti, jossa tietenkin teksti: LOTTO.

Suomalainen voittaa aina, Veikkaus joskus mainosti. Minä en ketään peliongelmaista ole tuomitsemassa, en neuvo, enkä varsinkaan sääli!

Itsekin pelaan liikaa mutta se on minun ongelmani. Omianihan pelaan. Joskus mietin, että mitähän tekisin jos voittaisin Lotosta miljoonan? Tekisinkö pyhiinvaellusmatkan Las Vegasin uhkapeliluoliin? Ja mitä tekisin lopuilla voittorahoilla? Millä lopuilla!

Lauri Niiranen

Kommentoi