Kauppakärry kävi levittämässä savolaista ilosanomaa ympäri Suomea – "Vastaanotto oli enemmän kuin lämmin"

Kuvassa vasemmalta: Antti Niskanen, Hannu Lappalainen, Virpi Murtola, Anna-Reetta Väänänen, Taina Karvonen, Hannele Mähönen, Ismo Partanen ja Eetu Tikkanen. (Kuvasta puuttuvat Jari Puttonen ja Lilli Härmä-Leinonen.) -

Aloitimme matkamme Suomen ympäri kaksi ja puoli vuotta sitten MikroGrow-hankkeen tapaamisesta Parkatilta Jarmat Oy:n taukohuoneesta. Matka alkoi kahveilla ja tutustumisella. Meitä oli kokoontunut samaan huoneeseen kolmisenkymmentä mietteliästä ihmistä.

Olimme kaikki erilaisia ihmisiä, mutta meitä yhdisti yrittäjyys, Iisalmen kaupungin yritysneuvonta, SavoGrow ja Oulun yliopisto. Meitä tempoi yhteen halu onnistua itse ja auttaa toisia. Puhuimme papujuomaa latkien yläsavolaisten pienten yritysten ongelmista ja tavoitteista. Jaoimme kokemuksemme, pelot, onnistumiset ja erheet. Ajan kuluessa nauru alkoi täyttää taukotilakokoontumiset, ja keskustelut muuttuivat avoimemmiksi ja rehellisemmiksi.

Näin syntyi Kauppakärry. Tämän liikkuvan kauppa- ja markkinointivaunun matka alkoi siis kauan ennen kuin se lähti liikkumaan. Toukokuussa 2019 kolmeen autoon ja yhteen valtavaan peräkäryyn oli ahtautunut tavaroineen kahdeksan yrityksen toiveikkaat yrittäjät. Ennen sitä meidän oli täytynyt näiden kahden talven aikana tutustua ja ansaita toistemme luottamus. Olimme ajan kuluessa varmistaneet sen, että meillä on yhteinen päämäärä.

Päämäärä ja idea sen toteutukseen löytyi takapihalla joutilaana seisoneesta vanhasta kauppa-autosta ja jalostui mutkien kautta ajatukseen kärrystä, jonka kanssa kiertäisimme kesätapahtumia ja kasvattaisimme yritystoimintaamme.

Halusimme olla osallisina siellä, missä muutkin ihmiset ovat ja tuoda julki sitä, keitä me olemme ja mitä me työksemme teemme. Sanoimme KYLLÄ ajatukselle viettää koko kesä toistemme seurassa.

Mukaan hulluun ideaan tarttui Runnin Pesolan isäntä Antti, Iisalmen kovin polkkamies ja rautakauppias Ismo, willi-monitoiminainen ja kahvilan pyörittäjä Lilli, Kiuruveden iltalypsäjä ja yrttimies Eetu, Iisalmen mainosmimmi Taina, Vieremän koru- ja palkintokauppiaat Hannu sekä Hannele, Lapinlahden keramiikkavelho Jari sekä minä Anna-Reetta.

Iisalmen kaupungin yritysneuvoja Virpi halusi myös ängetä mukaan varmistamaan laatua ja valvomaan räävittömän huumorimme tasoa. Totta puhuen hän oli enemmän kuin tervetullut matkalle.

Tarkoituksemme oli pysyä kärryinemme Ylä-Savossa, mutta meidän pyydettiin mukaan Future Savon valtakunnan kiertueelle levittämään savolaista ilosanomaa koko maahan.

Ensimmäinen etappimme oli Rovaniemi. Kiertueen ensimmäisen aamun valjetessa törötimme kauhunsekaisina toppahousuissamme räntäsateisella torilla. Usko kiertueemme sanomaan oli silti vankkumaton. Teimme yritys- ja organisaatiovierailuja ja saimme audienssin jopa itsensä joulupukin luo.

Herätimme paikallisissa varmasti ihmetystä, mutta vastaanotto oli enemmän kuin lämmin. Muisteltiin savolaisten ja lappilaisten yhteistä historiaa. Puhuimme ihmisten muuttovirroista ja sitä, miten rakasta luonto on meille. Markkinoimme samalla kotiseutuamme ja taisimme tavoittaa siinä sivussa Ylä-Savosta kiinnostuneita matkailijoita, työn etsijöitä sekä entisiä asukkaita.

Kävimme kesän aikana kamppeinemme Oulussa, Kajaanissa, Vieremällä, Joensuussa, Tampereella, Helsingissä, Pielavedellä, useaan otteeseen Iisalmessa, Sonkajärvellä, Kiuruvedellä, Varpaisjärvellä (Lapinlahdella) ja Rautalammilla. Jaoimme vastuuta ja kiertuepaikkakuntia keskenämme, ettei työtaakka olisi ollut liian suuri kenellekään.

En voi väittää, että olisimme tehneet kovin suuria kaupallisia saavutuksia kesän aikana. Kiertueeseen kuluneet omat ja Ylä-Savon Veturin kautta saadut kaikkien meidän yhteiset eurot on kuitenkin laitettu hyvään tulevaisuuteen katsovaan kohteeseen ja kasvamaan tasaista vauhtia.

Tavoitimme kiertueen aikana kymmeniä tuhansia ihmisiä. Saimme jälleenmyynti- ja alihankintakontakteja, kumppanuusavauksia ja hankeyhteyksiä. Tapasimme myös kunta-, yhdistys- ja maakuntapäättäjiä. Opimme myymään ja ymmärsimme markkinoinnista, myynnistä ja strategian tärkeydestä enemmän kuin koskaan.

Koulutimme toisiamme niin palvelumuotoilussa, asiakaspalvelussa, ihmisten kohtaamisessa, ongelmaratkaisussa, asiakashankinnasta, tiedottamisessa, vastuun kantamisessa ja osallisuudessa kuin huomaamatta.

Opimme lisäksi toisistamme. Opimme, millaisia ihmisiä me olemme pintojemme alla. Opimme myös, mitä muualla Suomessa ajatellaan tästä hetkestä, Ylä-Savosta ja elämänmenosta yleensä.

Ennen kiertuetta olisi voinut helpostikin ajatella, ettei ole mitään hyötyä laittaa täysin eri toimialoilta olevia yrityksiä tai toistensa kilpailijoita tekemään mitään tällaista. Kiertueen jälkeen en pysty millään harmittelemaan tai katumaan kulunutta kesää. Olen ylpeä siitä, mihin pystyimme ja mitä koimme.

Hetkelliset päähänpistot tai hulluimmat ideat voivat olla niitä parhaimpia. Yrittäjien kirjo ja toimialakombinaatio voi olla siinä järjettömyydessään juuri se paras. Otimme riskin ja luotimme toisiimme. Voin suositella sitä muillekin.

Kiitän kaikkia kiertueeseemme suoraan tai välillisesti osallistuneita ja heitä, ketä olemme matkallamme kohdanneet. Matkamme on ollut pitkä ja raskas, mutta myös hulvaton ja opettavainen. Voimme olla ylpeitä työstämme, kokemuksistamme ja kotiseudustamme. Teitte viime kesästä ikimuistoisen. Kiitos!

Anna-Reetta Väänänen, yrittäjä, Anna’s Darling Ky, Sonkajärvi

Keskustelu