Pelihimoisista pelastus: Veikkaus on keskittänyt koko Ylä-Savon yksikätiset, ja kaiken muunkin pelaamisen Iisalmen torille

Jorma Tikkanen

Pelihalli Iisalmen torille. Kyllä.

Loppuvat haikailut torin tyhjyydestä, alueen väestökadosta, syrjäytymisestä ja turistien vähyydestä. Voimme vastata ilmastohaasteisiin ja pääsemme lätkäisemään pakotteita – ei ihan Trumpin lailla sinne tänne roiskien, vaan ihan vain paikallisesti pakottaen.

Voidaan lopettaa By Iisalmi. Ei uhkaa enää Goodbye Iisalmi.

Sitten torin pelihallissa käy vilske. Veikkaus on keskittänyt koko Ylä-Savon yksikätiset, ja kaiken muunkin pelaamisen Iisalmen torille. Eivät enää valot vilka markettien eteisissä.

Ei automaattien kimppuun toki ihan noin vain pääse. Ensiksi pitää tunnistautua.

Ihka savolaisille riittää tunnistautumiseen sujuvasti sanottu ”Hölökyn kölökyn. Mitteepä kuuluu”.

Tiukkaa tietysti pitää valvonnan olla. Kielipoliisiksi soveltuva valvoja hyväksyy tai hylkää peliluvan. Toki pelkkä naaman tunnistaminenkin saattaa riittää, ja ainahan voi yrittää valvojan pullakahvilla lahjoa.

Valvojan pitää nauttia kansalaisten ja peliriippuvaisten luottamusta, olla monessa liemessä keitettyjä, menestyksen huumaa ja heikompien hetkien myrtyneisyyttä kokeneita. Valvojiksi näin aluksi kelpaavat eläkeukkoina näihin hommiin jo joutavat Seppo Kääriäinen, Iivo Polvi, Martti Harju ja Immo Kuutsa.

Tottahan turistitkin ryntäävät pelaamaan Suomen Las Vegasiin. Mutta paikallisilla työttömillä ja eläkeläisillä pitää olla etupelioikeus.

Automaateille jonottavat matkalaiset joutuvat kärsimään pakotteista. Ensin on syötävä yökkäilemättä lautasellinen mykyrokkaa ja juotava lasillinen Talvivaaran alavesiltä tuotua järvivettä. Jos ei onnistu kerralla, voi yrittää seuraavana päivänä uudelleen.

Väliyöksi pitää majoittua Iisalmen hotelliin. Rulettipöydät imevät pelihimoisia puoleensa. Hotellit ovat täysiä, turistien lompakot tyhjiä.

Hallin nurkassa pyörii tauoton lappubingo. Siellä numeroita ruksaavat sulassa sovussa kasikymppiset eläkemummot ja kaksikymppiset eläkepojat.

Yhtä vaille kuuluu bingo useimmalla jäävän. Välillä kuitenkin kuuluu muita pelaajia raivostuttava ”Bingoooo!”

Onpa tämäkin huuto hallissa äärimmilleen rahastettu. Livevetoa lyödään siitä, saako bingon yli seitsenkymppinen vai alle kolmekymppinen nainen vai mies, vai peräti sukupuolisesti neutraali. Ja on lyöty vetoa myös siitä, monellako huudolla bingo irtoaa, ja missä ajassa bingo tulee.

Ilmastokuormitus on totta kai otettava huomioon myös IisVegasissa. Tomerasti on ryhdyttävä Itämerta suojelemaan ja jäävuorten sulamista estelemään Iisalmen torihallissakin.

Kun Ylä-Savon automaatit on siis keskitetty Iisalmeen, kuten monet muutkin alueen palvelut, on pelihalukkaiden matkattava Iisalmeen vaikkapa Kiuruvedeltä. Siinä avautuu mahdollisuus käyttää ilmastoruoskaa ja -porkkanaa.

Kävelemällä tai polkupyörällä pelaamaan matkaava yläsavolainen saa viisi ilmaista yksikätispeliä, junalla tai bussilla tuleva kolme, mopolla paikalle kaasuttava kaksi. Omalla autolla tuleva saa parkkisakon.

Kirjoittaja on (liian) pitkän linjan lehtimies.

Keskustelu