Metsän sielu vei sydämeni – "Olen iloinen, että löysin tämän harrastuksen uudelleen"

Emilia Parviainen

Ilmojen viilentyessä ja syksyn saapuessa huomasin innostuneeni valtavasti luonnossa liikkumisesta. Parempien elämätapojen myötä huomasin pikkuhiljaa, että entistä enemmän yritän suunnata lenkkeilemään metsän siimekseen asfaltin sijaan.

Vaikka asuinpaikkani onkin lähellä Paloisvuorea, alkoivat tutut maisemat lopulta hieman kyllästyttää. Oli aika lähteä etsimään uusia polkuja, jotka veisivät uuteen seikkailuun. Tuumasta toimeen, ja ryhdyin etsimään tietoa sopivista luontopoluista ja erävaellusreiteistä.

Valitsimme mieheni kanssa ensimmäiseksi retkikohteeksi Jyrkällä sijaitsevan Volokinpolun. Ensikerta- laisina tyydyimme vaeltamaan kymmenen kilometrin pätkän, eli vain yksi kolmasosa reitistä tuli sillä kertaa koettua.

Mutta nautin tuollaisesta erävaelluksesta suuresti. Upeat maisemat, hieno aurinkoinen sää, iloinen mieli ja hyötyliikuntakin siinä samassa paketissa. Mukana pienet eväät, ja termospullo.

Nyt odotan jo kuumeisesti ensi kevättä, jolloin tarkoituksena on vaeltaa Volokinpolun 30 kilometriä kokonaan, yhdessä päivässä.

Sopivia luontopolkuja etsiessäni löysin internetistä myös Soidinvuoren ulkoilureitin. Siitä en ollut koskaan kuullutkaan! Tämä seitsemän kilometrin pituinen reitti on hyvin lähellä Iisalmea, ja upea kuin mikä!

Myös tuolta reitiltä mukaamme jäi vain hyviä ja unohtumattomia kokemuksia. Uskomatonta, että tuollainen luontoreitti löytyy täältä. Suosittelen ehdottomasti testaamaan, jos et vielä ole käynyt.

Nyt ajanpuutteen vuoksi ei ole ollut aikaa lähteä etsimään uusia luontoreittejä toistaiseksi. Suurin osa kiinnostavista kohteista sijaitsee hieman kauempana, jonne lähtemistä rajoittavat aika ja päivän lyheneminen.

Odotan silti kuumeisesti kevättä, jolloin pääsee takaisin tämän mukavan harrastuksen pariin. Sitä varten tarvitsee vain hyvät varusteet luonnossa liikkumiseen sekä reipasta seikkailumieltä.

Innolla odotan, mitä kaikkia upeita luontoreittejä Suomen maasta vielä löytyykään! Innokkaana valokuvaajana retket ovat myös itselleni tietynlaisia valokuvausretkiä. Vaikka en kantaisi kameraa mukanani, on kädessäni ainakin välillä puhelin, jolla saan ikuistettua upeita maisemia.

Luontopolkujen lisäksi olen syksyn myötä innostunut metsästämisestä. En siis itse metsästäen, vaan sivusta seuraajana.

En ollut ennen tätä syksyä ollut koskaan kenenkään kanssa metsästämässä. Nyt olen päässyt tutustumaan sekä kyyhkyn- että jäniksenmetsästykseen.

Vaikka seuraankin tapahtumaa vain sivusta, on se mielestäni erittäin kiehtovaa. Etenkin jäniksenmetsästys! On mielenkiintoista nähdä koirat tekemässä työtään, ja odottaa, jos mahdollinen ajo alkaisi. Ja lopulta, jos vaikka saalistakin tulisi.

Metsästämisessäkin yhdistyvät samat hyvät puolet kuin luonnossa liikkumisessa: ulkoilu, yhdessäolo, liikunta, ja erittäin hyvä mieli.

Olen viime vuosina liikkunut luonnossa harmillisen vähän. Olen iloinen, että nyt löysin tämän harrastuksen uudelleen, koska olen aina viihtynyt metsässä. Ja suosittelen lämpimästi luonnossa liikkumista ja metsästystä kaikille: metsässä tulee niin hyvä olo, ja mieli kirkastuu.

Kirjoittaja on iisalmelainen toimittaja, valokuvaaja ja autoharrastaja.

Keskustelu