Jos naudanlihan tuotanto Suomessa loppuu, mitä tulee tilalle?

Karjaa kiuruvetisellä luonnonlaitumella. Anni Nieminen

Anni Nieminen

Lypsykarjatilalta kotoisin oleva Eeva Linnainmaa opiskelee maataloustiedettä Helsingin yliopistossa. Hän on myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan eli HYY:n edustajiston jäsen.

Linnainmaa on kirjoittanut vastikään ajatuksistaan sosiaalisessa mediassa: "Kaikki se työ, mitä meilläkin kotitilalla tehdään viherryttämisen, tehokkaan viljelyn, ravinteiden kierron parantamisen, eläinjalostuksen, metsätalouden, eläinten hyvinvoinnin ja entistä ilmastoystävällisemmän ruuan tuottamisen eteen tuntuu olevan turhaa, kun ei sitä kukaan kuitenkaan usko."

Ymmärretäänköhän Helsingin ylioppilaskunnan Unicafe-ravintoloiden johdossa, mistä on kyse?

Siellä tehtiin vastikään päätös, jonka mukaan ravintoloiden listalla ei pian enää ole naudanlihaa. HYY:n edustajistoa ei ole kuultu päätöksenteossa (Maaseudun Tulevaisuus 16.10.).

Unicafet ovat nyt vahvasti mukana kampanjoimassa sen puolesta, että kotimainen ruuantuotanto saadaan loppumaan. Suuressa osassa Suomea nurmi on se viljelykasvi, joka tuottaa luotettavasti sadon huonoinakin vuosina. Nurmella ruokitaan karjaa.

Kun karjatila lopettaa, mitä tulee tilalle? Usein vastaus on selvä: ei mitään.

Keskustelu käy nyt kiivaana, ja hyvä niin.

Tampereella keskustalainen opiskelijayhdistys on jo vaatinut Tampereen ylioppilaskunnan omistaman Juveneksen ravintoloilta päinvastaisia päätöksiä kuin Helsingissä. Tamperelaisopiskelijoiden mielestä esimerkiksi riisi ja soija olisi korvattava kotimaisilla vaihtoehdoilla ja kaikki ulkomainen liha olisi vaihdettava kotimaiseen. Ympäristön ja eettisyyden vuoksi.

 

Kirjoittaja on Iisalmen Sanomien tuottaja, jonka koti on kiuruvetisellä karjatilalla.

Keskustelu