Ei niin mukavaa luettavaa

Pirjo Nenola

Asiat tuppaavat etenemään jokapäiväisten arkisten askareiden keskellä niin, etten ennätä suuresti kiinnittää huomiota, mitä ympärillä tapahtuu. Vapaalla sitten mielellään kytkee tavalla tai toisella itsensä irti arkihuolista.

Somekeskustelua seuraan jo työnkin puolesta, mutta harvemmin ehdin siihen millään lailla osallistua. Väistämättä somen syövereissä kuitenkin huomaa, mikä sillä hetkellä keskusteluttaa muita ihmisiä.

Somekeskusteluista ei kuitenkaan pääse kovinkaan syvällisesti selville, mistä keskusteluttavat aiheet johtuvat.

Pitäisi lähteä kaivamaan asioita eri näkökulmista ja eri lähteistä.

Tänä syksynä kirjakustantajat ovat panostaneet teoksiin, jotka olisi hyvä kenen tahansa lukea tässä maailman ajassa, jossa entiset rakenteet, toimintatavat ja ihmisten käyttäytyminen tuntuvat muuttuvan huimaa vauhtia ja lähitulevaisuus on alkanut näyttäytyä pelottavana.

Kun yhdistelee eri tietokirjoista saamiaan tietoja, alkaa hahmottua jonkinlainen kokonaiskuva siitä, mitä historiasta ehdottomasti pitää ottaa opiksi.

Esimerkiksi Siltala julkaisi alkusyksystä useita tietokirjoja, joiden yhteinen teema oli selittää, miten varkain ja nopeasti diktaattorit pääsevät valtaan ja miten nopeasti siitä seuraa asioita, jotka koskettavat valtavia ihmismassoja.

Eivätkä ne asiat suinkaan ole mukavia – päin vastoin.

Éric Vuillardin suomennettu "Päiväkäsky" kertoo puhuttelevasti, miten samaan aikaan, kun tavalliset saksalaiset tekivät töitään, Spreejoen rannalla autosta nousi teollisuusjohtajia kokoustamaan valtiopäivätalolle natsiupseereiden kanssa.

Muutaman vuoden kuluttua Itävalta liitettiin Saksaan. Kansaa ja toisten valtioiden päättäjiä manipuloitiin taitavasti.

Timothy Snyderin nyt suomennettu "Tie epävakauteen" analysoi Putinin ajattelua. Snyder selittää yli 60 vuotta sitten kuolleen Ivan Ilyinin kansallisfilosofiaa, jonka Putin on omaksunut. Lukijana alkaa vähitellen ymmärtää, miten Venäjän johto ajattelee ja miksi länsimainen demokratia ei toteutunut.

Venäjän-tuntija René Nybergin "Patriarkkoja ja oligarkkeja" taas peilaa Putinin toimintaa ortodoksista kirkkoa ja oligarkkeja vasten.

Suurlähettiläs Mikko Pyhälän "Kun yö saapuu Venezuelaan – taistelu oikeusvaltiosta" paneutuu kertomaan, millä tavoin Hugo Chávez ja hänen seuraajansa hankkiutuivat valtaan ja hallitsivat niin, että öljystä ja mineraaleista rikas maa on nyt romahtanut.

Oikeusvaltion tilalla on järjestäytyneen rikollisuuden ohjaama maa. Ihmiset ovat vailla ruokaa ja lääkkeitä.

Muistutuksen siitä, mitä sodankäynti ja miehitysaika tarkoittivat Suomessa 1700-luvulla, saa Teemu Keskisarjan tietokirjasta "Murhanenkeli – Suuren pohjan sodan historia".

Miehet ja hevoset joutuivat sotakentille vieraille maille. Takaisinpaluu oli harvinaista. Kotiin jääviltä vietiin elintarvikkeet sotilaiden ruokkimiseksi.

Miehityksen aikana kansaa terrorisoitiin ja ihmisiä vietiin orjiksi. Ei ihme, että aikaa jälkeenpäin alettiin kutsua isoksivihaksi.

Keskustelu