Onko helppo olla onnellinen? – "Perusasioiden täytyy olla kunnossa ennen kuin voi tarttua lillukanvarsiin"

Sanna Kuronen

On niin helppoo olla onnellinen/ Kun tyytyy siihen mitä on”, laulaa Olavi Uusivirta. Kappaleen voisi kuunnella ylistyksenä sille, kuinka hyvin asiat ovat juuri nyt tai sitten sanoman voi ymmärtää myös ironiana: ei ole sattumaa, että verbinä on juuri ”tyytyä”. Niin kauan kuin ei näe, että asiat voisivat olla toisinkin, olla lilluttelee tyytyväisenä vallitseviin olosuhteisiin.

Vihaan sanontaa oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemisestä. Minä jos kuka haluaisin köllöttää ikuisesti takkatulen ääressä kissa kainalossa lukien kirjallisuuden klassikoita ja imeskellen suklaakonvehteja. Mutta kun jonkun on kannettava ne polttopuut takkaan. Ja putsattava kissanhiekkalaatikko. Ja haettava kaupasta niitä suklaita. Ja käytävä töissä, että on rahaa tehdä kaikki tuo. Tuntuu kuitenkin, että aika moni köllöttelee läpi elämänsä omalla mukavuusalueellaan. Mikäs siinä, jos ei kaipaa koskaan mitään muuta.

Oletko sitä mieltä, että puolisosi on sinulle se ainoa oikea? Ja että Iisalmessa on ihmeen ihanaa? Onko sinulla maailman parhaat lapset ja kivoimmat työkaverit?

Jatkokysymys: onko sinulla kokemusta mistään muusta?

Olen elämäni aikana asunut kymmenessä eri osoitteessa, enkä ole ollenkaan varma siitä, onko tämä osoite, jossa nyt asun, se viimeinen. Todennäköisesti ja ehkä toivottavastikin ei ole. Olen asunut seitsemässä eri kunnassa opiskelun ja töiden vuoksi. Saatan vielä muuttaa jonnekin ihan muualle, onhan tässä vielä elämää jäljellä. En ole aina tyytynyt siihen, mitä on ollut.

Samasta syystä ihmiset eroavat, vaihtavat autoa, työpaikkaa ja asuinpaikkaa. Aikoinaan se ainoa oikea tai maailman paras vaihtoehto ei enää näytäkään siltä. Kuka muuttuu? Aika ja ihmiset sekä tilanteet muuttuvat. Miksi jääräpäisesti roikkua jossain sellaisessa, joka ei enää tyydytä? Se, että asiat eivät mene kuten on itse suunnitellut, ei tarkoita epäonnistumista. Se tarkoittaa vain suunnitelmien muuttumista.

Uusivirran kappale jatkuu: Mä voin suunnitella mun koko elämän/ Vaimon ja viran ja talonkin/ Mut kaikki menee toisin/ Joku suunnittelee mua paremmin.

Itse uskon elämän olevan pelkkää sattumien summaa enkä ajattele minkään ennalta suunnitellun kohtalon vievän minua tiettyyn suuntaan. Silti kappaleen sanoituksen ymmärrän. Vaikka kuinka suunnittelisi itselleen täydellisen elämän ja taltioisi sitä Instagramiin, on elämässä aina muuttujia, joille itse ei voi mitään. Vakava sairaus. Muut ihmiset. Yt-neuvottelut.

Some on täynnä kevyitä elämänohjeita siitä, kuinka täytyy pysähtyä ja olla kiitollinen tästä hetkestä. Kuitenkin ihmisen elämä tarvitsee jotain pysyvämpää ja syvempää pohjavirettä kuin sen, että katselee kedon kukkasia ja huomaa niiden olevan kauniita. Kaunis auringonlasku ei paljon auta, jos kotona odottaa korkea laskupino eikä tilillä ole rahaa. Perusasioiden täytyy olla kunnossa ennen kuin voi tarttua lillukanvarsiin.

Jos joku olisi minulle vaikka opiskeluaikana sanonut, että löydän itseni asumasta Iisalmessa, olisin pitänyt sitä epätodennäköisenä. Täälläpä sitä kuitenkin ollaan. En usko, että kenellekään on olemassa yhtä ainoaa oikeaa puolisoa, kotia tai vaikkapa autoa. Vaihtamalla ei välttämättä saa tilalle parempaa, mutta saapahan toisenlaista.

Kirjoittaja on iisalmelaistunut äidinkielenopettaja.

Keskustelu