Pääkirjoitus: Sukevan pihasudet poistettava - nälkiintynyt pihoissa liikkuva susi on vaarallinen

Sukevalla reviiriään pitävä susilauma on vieraillut toistuvasti ihmisten piha-alueilla. Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo, että havaintoja ihmisasutusten keskellä liikkuvista susista on tullut jo kuukauden ajan. Alueella liikkuvaan laumaan kuuluu alfapari ja ainakin neljä pentua.

Susia on yritetty karkottaa ajamalla niitä koirilla kauemmas, mutta sudet palaavat siitä huolimatta. Raimo Tervonen kertoi Iisalmen Sanomissa (IS 6.11.2019), että takapihalla omenoita syömässä käyvä susi ei pelkää, vaikka Tervonen oli hakannut harjanvarrella seiniä, puita ja tikapuita. Se kertoo siitä, että nälkiintynyt susi on menettänyt ihmisen pelkonsa ja kyse on vakavasta asiasta.

Pohjolaisen mukaan urossuden lopetuspäätös astuu voimaan, jos se käy vielä yhdessäkään pihassa. Paras päätös olisi lopettaa heti koko lauma. Alfapari on opettanut jo pentunsa käymään pihoissa ja ne eivät todennäköisesti pelkää enää ihmistä siinä määrin, kuin suden kuuluu. Vaikka alfapari lopetettaisiin, pennuista voi tulla turvallisuusriski.

Historiaa ei pidä unohtaa. Vuonna 1880 Turun seudulla kuoli 22 lasta suden raatelemana. Susi ei tuntenut lajilleen tyypillistä ihmispelkoa. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola on epäillyt, että yhtenä taustasyynä saattoi olla yksinkertaisesti myös ravintopula. Sukevan pihasudet eivät pelkää ihmistä riittävästi ja ne ovat nälkiintyneitä. Näin ollen sudet tulee poistaa välittömästi.

Susi kuuluu luontoon ja sitä ei pidä demonisoida. Mutta eläimen luonto pitää ymmärtää.

Nälkiintynyt pihoissa liikkuva susi on vaarallinen.

Lue lisää aiheesta