Oppia on otettava: Luottamuspula on pystyttävä korjaamaan

Sisäilmaongelmista jo pitkään kärsinyt Runnin koulu odottaa yhä ratkaisua uudisrakennuksesta. Anni Nieminen

Kari Angeria

Runnin koulun kilpailutus on mennyt kaksi kertaa uusiksi, ja kolmatta odotellaan. Paikallinen rakennusalan yrittäjä purki turhautumista tilanteeseen Iisalmen Sanomissa (7.11). Rahaa on tähän mennessä kulunut aimo kasa niin veronmaksajilta kuin yrittäjiltä.

Runnin koulu on vain jäävuoren huippu. Vaikka yksi yrittäjä uskaltautui tärkeällä asialla lehteen, kritiikki kentällä on todellisuudessa laajempaa. On huolestuttavaa, että moni yrittäjä ei uskalla tulla asiassa esiin omalla persoonallaan. Pelkona on, että se vaikuttaa tuleviin kilpailutuksiin ja kaupungin hankintapäätöksiin. Yrittäjien ja kaupungin välille on syntynyt jossain määrin luottamuspula.

Iisalmen kaupunki perusti jokin aika sitten hankintafoorumin, jonka tarkoitus oli parantaa yrittäjien ja kaupungin dialogia ja kuunnella yrittäjien ääntä. Foorumeissa on kuitenkin ollut vain muutamia yrittäjiä mukana.

Tarkoituksena on kertoa hankinnoista etukäteen ja antaa kaupungille tietoa alueellisista tekijöistä, jotka vaikuttavat hankintoihin. Yrittäjä saa tietoa tulevasta jo ennen kilpailutuksia. Hankintafoorumin keskusteluilla on parhaassa tapauksessa vaikutusta siihen, millaisia kilpailutuksia kaupunki tekee. Vaikuttamisen paikka kannattaa käyttää.

Iisalmen kokoisessa seutukaupungissa on tärkeää, että kaupunki ja yrittäjät vetävät samaan suuntaan. Luottamuspula on pystyttävä korjaamaan. Kaupungin kilpailutuksia seurataan yrittäjäkentässä tällä hetkellä todella tarkkaan. Paras tapa palauttaa luottamus on lupausten lisäksi onnistua tulevissa kilpailutuksissa paremmin.

Runnin kouluinvestoinnissa lähtee kolmas kierros. Siinä on veronmaksajille ja yrittäjille kaksi kierrosta liikaa.

Kommentoi