Perusasiat kunniaan koulussa – "Annetaan opettajille työrauha"

Annetaan opettajille työrauha, ehdottaa Juho Pahajoki. Venla Tirkkonen

Olen toiminut opettajana kymmenen vuotta, ensin ammatillisella puolella, nyt peruskoulussa. Olen nähnyt, kun opettajat uupuvat työssään. Monella on nyt hätä siitä, mihin koulu oikein on menossa ja kuinka pitkään tätä jaksaa. Opettajankoulutuskaan ei enää vedä kuin ennen.

Ihmetyttää, miten tässä on näin käynyt. Maassa, joka kerran onnistui kuin vahingossa pääsemään Pisa-tulosten kärkeen. Nyt uudistamme kuin hiiri kissan räätälinä. Ei tullut maailman parasta peruskoulua, mutta tuli sentään kintaat… Kouluissa täytyy laittaa kuntoon perusasiat: talous ja työrauha.

Annetaan peruspalveluihin rahaa koko maan tasolla. Kunnat eivät voi koulumenoista loputtomiin säästää vaikkapa sote-menojen paisumista. Esimerkiksi Siilinjärven veronkorotukset voivat kirpaista kuntalaista, mutta niihin sisältyy viesti peruspalveluiden tärkeydestä.

Päättäjien on ymmärrettävä, että homeisessa koulussa ilman kunnon oppimateriaaleja ylisuurissa ryhmissä opettava opettaja on mahdottoman tehtävän edessä. Nämä ovat arvovalintoja, joiden käänteinen viesti on selvä: ei rahaa, ei arvostusta.

Annetaan opettajille työrauha. Poistetaan opettajilta turhia palavereja, kirjaamista ja muuta puuhailua ja annetaan heidän tehdä tärkeintä työtään luokassa ryhmän kanssa. Loppumattomat kirjaukset ja palaverit eivät auta oppilasta, annettu tuki auttaa. Annetaan resursseja, tarvittaessa myös pienryhmiä. Ei väheksytä opettajan työtä. Ei kuormiteta lasta vaatimalla tätä ottamaan sellaista vastuuta, johon ei vielä pysty. Annetaan oppilaille tuttu ryhmä ja oma luokka ja tilanteen hallitseva opettaja, joka opettaa ja sanoo mitä tehdään.

Ei anneta lapsille enää enempää digitaalisia häirikkeitä, vaan opetetaan pitkäjänteisyyttä, työn tekemistä ja sitä että kaikki ei ole aina iloa ja riemua, mutta pitkäjänteistä ponnistelua seuraa pysyvin kiitos ja mielihyvä. Pidetään kiinni vanhoista hyvistä perusasioista, eikä kuvitella että ihmisyydessä kaikki yllättäen muuttuu, jos teknologia tai yhteiskunta muuttuvatkin.

Ei uudisteta koulua ideologia tai talous edellä, vaan toimiviin perusasioihin nojaten ja koulussa työtä tekeviin uskoen.

Juho Pahajoki, opettaja, Pohjois-Savon keskustan varapuheenjohtaja

Kommentoi